Кінець «епохи Баранова»

18.03.2008

З–поміж сорока двох населених пунктів, у яких позавчора відбувалися позачергові вибори, «війна» за посаду міського голови у Бердянську виявилася чи не найзапеклішою. «Спасибі» Валерію Баранову. Попри те, що минулої осені він пересів із мерського крісла на парламентську лаву, очевидно, що законотворчість для цього члена Блоку Литвина — питання другорядне. Головне — зберегти свій вплив на місто.

Екс–мер із Бердянська ніби й не виїжджав — напередодні виборів проводив численні зустрічі і прес–конференції, при цьому старанно ізолюючись від «не таких» мас–медійників. «Лише Гончарук, Степаненко і Пономарьов — добро, решта — зло», — давав Баранов оцінку понад трьом десяткам кандидатів. Нардеп так нахабно і незграбно втручався у виборчі перегони, що зрештою всі кандидати публічно відцуралися його підтримки — навіть перший заступник мера Петро Гончарук і секретар міськради Анатолій Степаненко. Першого приїздили підтримати ветерани київського «Динамо», другого — «регіонали» Ян Табачник і Нестор Шуфрич («Житєлі Бєрдянска лучше знают своїх житєлєй. Нє ізбєрут Стєпанєнка — будєт Кієв в мініатюрє»). Амбітний Баранов з «єдиним» кандидатом визначився в останній момент, закликавши бердянців голосувати за Гончарука, який «має удвічі вищі шанси від Степаненка».

У результаті «баранівський висуванець» посів третє місце. А переможцем став кандидат, якого колишній мер вважає «найбільшим злом» — бізнесмен Євген Шаповалов. На минулих виборах міського голови Баранов здобув над ним досить сумнівну перемогу, однак цього разу справедливість відновлено: Шаповалов набрав 43% голосів — більше, аніж Гончарук і Степаненко вкупі.

З огляду на великий відрив, аутсайдери навряд чи оскаржуватимуть результати голосування (у якому взяв участь 51 відсоток виборців). Команді ж переможця знову доведеться готувати позов. Аби скасувати рішення скликаної «у пожежному порядку» сесії міськради. Прогнозуючи поразку провладних висуванців, депутати вирішили мінімізувати повноваження нового міського голови шляхом внесення змін і доповнень до статуту територіальної громади міста. Незважаючи на те, що навіть одностайним голосуванням депутати не мають права змінювати механізм управління містом, ухвалений усією громадою, 45 обранців таки підтримали проект змін, поданий депутатами від Партії регіонів і Блоку Вітренко (тільки шестеро були проти чи утрималися). Якщо рішення набере чинності, новий мер зможе призначати своїх заступників, керуючого справами міськвиконкому і керівників підприємств комунальної форми власності лише зі згоди депкорпусу міськради і на весь термін її повноважень.