Гра в граблі

18.03.2008
Гра в граблі

Малюнок з «Новой газєти».

Парламент знову вперся у глухий кут. Якщо раніше роботу Верховної Ради блокували опозиціонери, то тепер — один із учасників коаліції, Блок Юлії Тимошенко. «Наша команда в парламенті, яка представлена достатньо могутньою фракцією у 156 народних депутатів, у вівторок не приступить до роботи, доки не буде першим питанням поставлено постанову про дострокові вибори мера Києва і міськради міста Києва», — істерично заявила на прес–конференції в неділю Юлія Тимошенко. Проект постанови вже зареєстровано у ВР.

Аргументуючи свою позицію, Тимошенко послалася на коаліційну угоду, в якій є зобов’язання провести дострокові вибори Києва та Київради. «Дві демократичні команди домовилися про те, що це рішення буде ухвалене одним із перших. І я вірю в те, що наша демократична коаліція за жодних обставин не порушить свої зобов’язання перед киянами», — сказала Тимошенко. Вона висловила сподівання, що БЮТ «не доведеться застосовувати спеціальні парламентські впливи».

Ініціативу Юлії Тимошенко вчора розкритикував глава секретаріату Президента Віктор Балога. «Не хочу бути передвісником сумних подій, але Верховну Раду знову може охопити криза. Її каталізатором стане поведінка фракції БЮТ, адже ця політична сила вже оголосила ультиматум: або відставка Черновецького, або блокування Ради. Вважаю такий підхід шкідливим і неприродним, бо виходить, що влада в особі частини правлячої коаліції перешкоджатиме сама собі», — відзначив глава СП.

Балога закликав «тимошенківців» дочекатися вердикту комісії, котру створив Президент Віктор Ющенко, не бути голослівними і вирішувати проблеми юридичним шляхом. А щодо коаліційних зобов’язань, то Балога нагадав про трійку пріоритетних пунктів з угоди: скасування депутатських пільг і недоторканності, а також ухвалення нового закону про Кабінет Міністрів. «Столичний голова — це далеко не вся країна і не уособлення всіх її проблем», — вважає Балога.

До речі, про законопроект про Кабмін. Минулого тижня парламентський Комітет з питань правової політики «забракував» президентський проект і рекомендував навіть не розглядати його у ВР. За даними «УМ», у секретаріаті Президента сильно обурилися, що в комітеті проти законопроекту виступили й БЮТівці. «Якщо хтось і порушив коаліційну угоду, то спершу це був БЮТ», — кажуть на Банковій.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк також закликав БЮТ не поспішати. Він підтримує зміну влади в Києві, але, за словами спікера, для оголошення виборів потрібні рішення комітету, рішення тимчасової слідчої комісії, вердикт суду. Яценюк погоджується внести до порядку денного постанову про дострокові вибори в Києві, якщо буде дотримано всіх супутніх процедур.

Що ж до Юлії Тимошенко, то вона з притаманною різкістю скептично відгукується про всілякі комісії, а відсторонення Черновецького на 10 днів назвала «фарсом».

Але вже вчора надвечір вихід із глухого кута ніби вималювався: як повідомив журналістам Яценюк, першим питанням на засіданні Верховної Ради у вівторок буде розгляд змін до закону про Кабінет Міністрів, що передбачає коаліційна угода, «далі буде звіт тимчасової слідчої комісії (по Черновецькому)». Такою була домовленість депутатських фракції на вчорашній погоджувальній раді. Хоча в таких умовах назбирати більшість голосів з обох пунктів буде складно.

 

ОЦІНКА

Схоже, Леонідові Черновецькому судилося стати яблуком розбрату для демократичної коаліції. Якщо подивитися на проблему відстороненим оком, то насправді вся метушня навколо київської влади легко би закінчилася, якби сторони мали спільну мету і справді хотіли домовитися. А схоже якраз на те, що не мають і не хочуть. Якби секретаріат Президента хотів розібратися в тій каші, яку в Києві заварив Черновецький, то діяв би жвавіше, не створював би настільки суб’єктивні комісії, а відтак і не викликав би підозр, про які каже навіть радник Президента Віталій Кличко (що на Банковій у Черновецького з’явився «дах»). Якби БЮТ хотів вийти із ситуації по–партнерськи — то не гнав би коней і не ставив би ультиматумів перед колегами.

Що це, як не гра у старі, такі звичні, українські граблі?