НОВИНИ ПЛЮС

15.03.2008

Президент — парламенту

Наступного вівторка Президент Віктор Ющенко може виступити перед народними депутатами зі щорічним посланням. Про це вчора попередньо домовилися лідери фракцій. Наступним питанням у вівторок Верховна Рада планує затвердити програму діяльності уряду і розглянути кадрові питання, повідомив журналістам голова фракції свого імені Володимир Литвин. Остаточне рішення буде прийняте на погоджувальній раді в понеділок.

Комітет «потопив» президентський законопроект про Кабмін

Парламентський комітет з питань правової політики визначив таким, що не відповідає Конституції, проект закону про Кабінет Міністрів, який подав до Верховної Ради Президент. Комітет рекомендував спікеру повернути законопроект автору без розгляду на пленарному засіданні ВР. Депутати висловили низку зауважень до проекту. На їхню думку, проект пропонує наділити главу держави невластивими функціями. Зокрема, це стосується права не вносити на розгляд парламенту кандидатуру Прем’єр–міністра, яку перед тим висуває коаліція. «Відповідно до Конституції України, повноваження Президента України вичерпно визначені Конституцією України, а це унеможливлює прийняття законів, які встановлювали б інші його повноваження», — йдеться в анотації комітету.

Ющенко в Польщі

Учора Президент Віктор Ющенко перебував із візитом у Польщі. Під головуванням Ющенка та його польського колеги Леха Качинського відбулися двосторонні переговори. Сторони обговорили співпрацю у підготовці до Євро–2012, європейську та євроатлантичну інтеграцію, прикордонні справи, енергетичну безпеку. Глави держав підписали угоду про співробітництво в галузі охорони здоров’я. Також Ющенко зустрівся з маршалком Сейму РП Броніславом Комаровським.

Двоголів’я на Житомирщині

Лідер фракції БЮТ у Жито­мирській обласній раді Віталій Француз склав присягу як голова обл­ради. На сесії були присутні 59 депутатів: від «Нашої України», БЮТ, СПУ, а також по двоє депів із Партії регіонів і Народної партії. Француза було обрано головою облради 1 лютого. Попередній керівник, Ірина Синявська, оскаржує це рішення у Корольовському райсуді Житомира. Проти неї застосували закон про імперативний мандат, коли Синявська покинула «Нашу Україну» й перейшла до більшості під патронатом «Регіонів».