Юля вступила в ЄС

12.03.2008

Встигнувши вшанувати пам’ять Тараса Шевченка після повернення з Брюсселя, де вона брала участь у міжнародній жіночій конференції, Юлія Тимошенко знову туди поїхала. Цього разу Прем’єр–міністр зустрічалася з представниками європейського бізнесу та політикуму. Зокрема, вчора Тимошенко взяла участь у конференції «Україна — ЄС: назустріч спільним викликам», і головувала на XII засіданні Ради з питань співробітництва між Україною та Європейським Союзом.

Леді Ю запевнила європейців, що процес інтеграції України в НАТО «йде нормально». «Єдине, що потрібно, — це його інформаційно супроводжувати», — зауважила Прем’єрка, визнавши, що в Україні неоднозначно ставляться до вступу до НАТО. При цьому Тимошенко наголосила, що уряд передбачив у держбюджеті на 2008 рік «дуже значні кошти» для інформування громадян про системи колективної безпеки.

Під час засідання Ради Україна — ЄС було прийнято спільний звіт про виконання трирічної програми дій України та Євросоюзу й досягнуто домовленості про її пролонгацію на один рік.

Розповіла Юлія Володимирівна й дещо про внутрішню політичну ситуацію в Україні. Так, голова коаліційного уряду вважає, що Верховна Рада (читай — фракція БЮТ) підтримає лише такі зміни до Конституції, які передбачатимуть перетворення України на парламентську республіку. Водночас Тимошенко зазначила, що її команда не змінює поглядів, вважаючи: і президентська, і парламентська форма державного устою можуть бути ефективними, якщо вони правильно вибудувані, з необхідною системою стримувань та противаг. Так чи інакше, ЮВТ впевнена: її уряд «працюватиме багато років».