Людмила Єртисбаєва: Борщ готувала сама, а зараз навчаю домогосподарок

07.03.2008

Ще одна важлива тема — українці в Казахстані, яких сьогодні налічується 446 тисяч, це третя за чисельністю етнічна група в країні. З’ясувалося, що й дружина міністра культури та інформації Казахстану Єрмухамета Єртисбаєва — українка з Миколаєва. «УМ» не пропустила нагоди з’ясувати, як живеться співвітчизниці в іншій культурі.

 

— Пані Людмило, як ви познайомилися зі своїм чоловіком і де це було?

— Ми народилися в різних кінцях Радянського Союзу: я — в Україні, він — у Казахстані, а зустрілися, як у класичному фільмі, — у Москві. Ми навчалися в аспірантурі МДУ: чоловік — історик, я — філософ, там познайомилися і одружилися, там народився наш син. І, до речі, в той час такі екстравагантні шлюби були частим явищем — наприклад, естонка виходила заміж за кабардинця тощо.

— Чи важко було вам адаптуватися до казахської культури?

— Оскільки ми жили в одній країні, то ця переміна в долі не сприймалася аж так драматично. Звичайно, було багато нового, але в ті роки, коли людина молода і позитивно настроєна до всіх змін, вони сприймалися як певний виклик — освоїти нову культуру, зрозуміти її звичаї і традиції, стати їх частиною. У чоловіка велика сім’я — у нього п’ять братів і сестер, а я в батьків була одна, тож мені це було цікаво, я старалася влитися в його сім’ю.

— Ви вивчили казахську мову?

— Частково.

— Працювали за фахом?

— Безумовно, я викладала марксистсько–ленінську філософію в Карагандинському університеті до того часу, поки не розвалився Радянський Союз. Потім працювала в Академії наук, там я пройшла конкурс на навчання в Європі, перепідготовку і стала викладачем менеджменту. Хоч зараз не викладаю, а керую власним підприємством — я відкрила фірму, яка займається культурою, мистецтвом. Ми пропагуємо західноєвропейське мистецтво в Казахстані.

— Часто буваєте в Україні?

— Часто, тому що там живуть мої батьки, у Миколаєві. Мені дуже близькі українські проблеми, я в курсі всіх справ, відслідковую всю інформацію, хоча її не так багато проходить по казахстанських каналах, але є ще міжнародні програми, і звідти я черпаю цю інформацію.

— Чи змінилася, на ваш погляд, Україна в порівнянні з тим періодом, коли ви з неї виїхали?

— Звичайно, Україна змінилася. Можливо, південна Україна, де я виросла, змінилася не дуже, хоча там теж відчувається єдина національна держава, яка сформувалася в останні роки, її вплив. А Київ, де живуть мої приятельки, подруги, з якими я вчилася, я бачу, став зовсім іншим містом.

— Ви приїхали з Алмати в Астану. Як живеться у цьому модерному місті?

— Спочатку ми з Москви переїхали в Караганду — це рідне місто мого чоловіка, потім він став депутатом Верховної Ради — ми переїхали в Алмати, а коли столицю перенесли в Астану, то перебралися сюди і живемо вже років сім. Атмосфера в Алмати розслаблена, а Астана — це місто для чиновників, тут дуже багато офіціозу, місто вимагає інших якостей, іншого способу життя. Я б сказала, тут жити важче, бо потрібна велика самодисципліна. В Астані більшість населення — це державні чиновники, а вони — дуже великі трударі, отож і їхні сім’ї варяться в цьому політичному соусі. А саме місто мені подобається більше, ніж Алмати, особливо навесні, влітку — воно чисте, вилизане, від нього віє Європою.

— Ви підтримуєте якісь стосунки з діаспорою чи повністю інтегрувалися в казахстанське суспільство?

— Я особисто не дуже близько знайома з цими організаціями, але мій чоловік як міністр культури часто зустрічається з представниками української діаспори. Наскільки я знаю, якихось насущних, гострих проблем тут немає. Коли ми проводимо дні культури Росії чи оперні фестивалі, так звані Опералії, в липні в Астані, ми привозимо багато артистів із різних країн Європи, з Росії, з України, на цих заходах відчувається інтерес української діаспори, її активність.

— Ви варите в сім’ї борщ?

— Так, це улюблена страва і сина, і чоловіка, і взагалі ми дуже любимо українську кухню. Правда, колись готувала сама, а тепер уже готують хатні робітниці, але вони обов’язково проходять тест на приготування борщу.

— Як вам сьогоднішній концерт?

— Чудово! Мені особливо сподобався симфонічний оркестр і хорова капела «Думка». Їхні номери були просто вершиною концерту. А диригент, пан Сіренко — це просто зірка європейського рівня і класу. Це я вам говорю як людина, що побувала на багатьох концертах у провідних театрах опери і балету світу, і тут на Операліях бачила багатьох диригентів. Він — зірка. Я йому про це сказала особисто перед вечерею, коли нас познайомили.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>