Коли нам «світить» НАТО?

Коли нам «світить» НАТО?

Учора в Брюсселі відбулося засідання міністрів закордонних справ країн–членів НАТО, на якому обговорювалася стратегія розширення Альянсу. Коли версталося це число «УМ», результати засідання не були відомі, але провідні інформагенції повідомляли з посиланням на дипломатичні джерела, що у квітні на саміті Альянсу в Бухаресті запрошення на вступ до НАТО отримають три балканські країни: Хорватія, Албанія та Македонія.

Рік за торік

Рік за торік

Це вже другий етап естафети — 2007 рік був Роком Казахстану в Україні. Не завжди такі заходи проходять на президентському рівні, але Казахстан — це не той випадок, коли слід легковажити культурною геополітикою. Впливова держава, лідер у своєму регіоні, Казахстан цікавить Україну в кількох економічних аспектах: як нафтовий і газовий партнер — для диверсифікації джерел енергоносіїв, у співробітництві щодо транспортних коридорів, і як країна, котра використовує українські морські порти та співпрацює з нами в аерокосмічних проектах. І в політичному теж.

Людмила Єртисбаєва: Борщ готувала сама, а зараз навчаю домогосподарок

Людмила Єртисбаєва: Борщ готувала сама, а зараз навчаю домогосподарок

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Ще одна важлива тема — українці в Казахстані, яких сьогодні налічується 446 тисяч, це третя за чисельністю етнічна група в країні. З’ясувалося, що й дружина міністра культури та інформації Казахстану Єрмухамета Єртисбаєва — українка з Миколаєва. «УМ» не пропустила нагоди з’ясувати, як живеться співвітчизниці в іншій культурі.

Енергія енергетики

Енергія енергетики

У Казахстану є нафта і газ, в України — бажання купувати все це і транспортувати в Західну Європу. На цьому, здебільшого, і базується наше стратегічне партнерство. Поки що — потенційне. Адже мало можливостей для реалізації цих зустрічних бажань використано. Під час українсько–казахстанського бізнес–форуму, який позавчора відбувся в Астані в рамках офіційного візиту Президента Віктора Ющенка, лідер Казахстану Нурсултан Назарбаєв запевнив, що його країна «має потенціал та бажання збільшити поставки нафти та газу в Україну».

І хто би міг подумати!

І хто би міг подумати!

«Газпром», як визнають навіть у Росії, вперше у своїй історії програв — українській владі. Після психологічного тиску, гострих заяв, звинувачень російська сторона все–таки відкрила вентиль на газовій трубі, а компанія–монополіст сіла за стіл переговорів із непокірним «Нафтогазом». Хоча Україна залежить від російського газу, але й ця держава також не обійдеться без нашої газотранспортної системи та підземних сховищ. До слова, технічні експерти вже давно твердили: Росія не має змоги надовго перекривати постачання газу. Оскільки зупинити його видобуток неможливо, а сховища для зберігання у східного сусіда маломісткі і вщерть заповнені. Залишається тільки одне — спалювати національне багатство.

Всі статті рубрики