СОНна дієта

06.03.2008

Більшість людей із розладами сну має чудовий апетит, не відмовляє собі в тому, щоб добряче попоїсти, завдаючи цим значної шкоди своєму організмові. Якщо людина не може заснути, часто прокидається серед ночі й постійно скаржиться на млявість протягом дня, вони неправильно харчуються. Причому з часом ці симптоми набувають клінічного характеру. Лікарі медичного центру при Університеті Неймагену (Нідерланди) дійшли таких висновків, проаналізувавши дієтичні звички та режим сну 180 осіб, повідомляє агенція «АМІ–ТАСС».

Власне, такий стан можна пояснити досить легко. Якщо людина не спить вночі, то вона, як правило, до світанку сидить перед телевізором чи перед комп’ютером, жуючи бутерброди та запиваючи їх кавою чи пивом. Рухається ж така людина зазвичай мало. Окрім того, при недосипанні порушуються нервові функції, через що не тільки зникає відчуття бадьорості, а й дестабілізується режим харчування.

Ще раніше вчені з Колумбійського університету та Госпіталю святого Луки–Рузвельта встановили пряму залежність ваги тіла від кількості сну. Згідно з їхнім дослідженням, якщо людина спить уночі менше чотирьох годин, то ймовірність набрати пару зайвих кілограмів у неї на 74 відсотки більша, ніж у тих, хто спить по 7—9 годин. Людина, яка перебуває в обіймах Морфея 5 годин на добу, ризикує ожиріти трохи менше. А той, хто спить 7—9 годин на добу, і виглядає, і почувається найкраще.