Пухнасті ліки

04.03.2008

Білі чи чорні, коротко– чи довгошерсті, примхливі чи ніжні — коти в будинку є запорукою вашого здоров’я. Адже саме вони зменшують ризик інфарктів у людей, переконані вчені з Університету Міннесоти. Упродовж масштабного десятирічного дослідження доктор Аднан Куреши та його колеги проаналізували дані про стан здоров’я 4,4 тисячі американців віком від 30 до 75 років. У половини «піддослідних» чоловіків та жінок вдома надовго поселився хоча б один котик, решта не збиралася «прописувати» у своєму помешканні муркотливу тварину.

Результати дослідження були оприлюднені на щорічній конференції Американської асоціації із вивчення інсультів у Новому Орлеані. З’ясувалося, що власники пухнастих улюбленців ризикують померти від інфаркту на 30 відсотків менше, ніж люди, які ніколи не тримали кота. За словами Куреши (до речі, щасливого власника кицьки на ім’я Нінья), дослідники очікували на такий результат, проте й припустити не могли, що він виявиться настільки істотним.

Чому серцево–судинні захворювання менше загрожують саме власникам котів, науковці не знають досі. Вважається, що тварини допомогають людині легше переживати стресові ситуації. Прибічники такої терапії стверджують, що коти заспокоюють «розхитані» нерви, нормалізують артеріальний тиск. Крім того, котяче біополе стабілізує роботу серця, знімає біль у голові та суглобах, стимулює швидке заживання травм та ліквідує внутрішні запальні процеси. Лікуватись таким чином дуже просто — треба більше часу приділяти своєму улюбленцю і гладити його. Скептики ж переконують, що річ тут — у самих власниках. Мовляв, любителі котів стійкіші до стресів та мають більш спокійний характер...