Струсити пил з «розстрільних справ»

01.03.2008
Струсити пил з «розстрільних справ»

Міліція обіцяє винагороди за допомогу в розшуку кримських авторитетів та їхніх «шісток». (Фото Івана БОЙКА.)

Не цілуйтеся з бандитами

Коли два місяці тому міністр внутрішніх справ Юрій Луценко представляв у Криму в.о. начальника міліції автономії Миколу Іллічова, то гостро розкритикував попереднє керівництво кримського главку. Тоді, за ініціативою радника міністра Геннадія Москаля, навіть прокрутили аудіозапис, на якому нібито кримський депутат Олександр Мельник (відомий у кримінальних колах як авторитет на прізвисько Меля) у присутності спікера ВР АРК Анатолія Гриценка вказував попередньому начальнику міліції Анатолію Могильову, кого призначати на міліцейські посади.

«Більше Меля призначати начальників райвідділів не буде! — заявив Лу­ценко і додав, що генерал–майор Іллічов отримав «квиток на війну» з криміналітетом. Мовляв, через три місяці (наприкінці березня) за результатами буде видно, чи позбавиться новий керівник приставки в.о. Бо тих, хто продовжуватиме «цілуватися з бандитами», позбавлять посад.

Днями в.о. начальника кримської міліції Микола Іллічов засвідчив, що з відомими на півострові бандитами воліє розмовляти мовою закону, без ганебних «цьомів». Пріоритетним напрямом своєї роботи у кримському главку називають саме боротьбу з організованою злочинністю. Наразі, за словами генерал–майора Іллічова, очолювана ним міліція піднімає так звані «розстрільні справи» 90–х років. Ідеться про нерозслідувані справи бандитських розборок, яких на сьогодні нараховується більше 230.

«Уявіть собі масштаби, якщо по Україні таких «розстрільних справ» — із використанням вогнепальної зброї та вибухових речовин — загалом 1200, — зазначає «УМ» народний депутат від «НУНС» Геннадій Москаль. — Тобто пласт роботи у міліції Криму дуже великий!»

Нагадаємо, що в ті роки на півострові вели запеклу криваву війну за розподіл сфер кримінального впливу два най­потуж­ніші організовані злочинні угруповання — «Башмаки» і «Сейлем». Обидві «бригади» були розгромлені на початку 2000–го року тодішнім керівником міліції Криму Геннадієм Москалем. Кілька ватажків банд (у тому числі Мелю) вдалося посадити, але згодом вони звільнилися й навіть пішли у владу: за недоторканністю — стали депутатами ВР Криму, переважно від блоку «За Януковича!». Адже за першої каденції Луценка на чолі МВС у 2005—2006 роках міліція Криму масово розкопує «братські могили», ідентифікує трупи зниклих безвісти, а їхніх вбивць починає виловлювати. У розшук тоді було оголошено чимало авторитетів, а Мельника навіть затри­мали «убозівці» у вересні 2006 року, втім Генпрокуратура звільнила депутата–авторитета.

Шістдесят бандюків без стрілянини «по горобцях»

Нині кримський депутат Олександр Мельник (якого вважають одним із лідерів «Сейлема») почувається відносно спокійно. Утім, цього не скажеш щодо іншої «братви». Знову оголошено в розшук колегу Мелі за ВР Криму Рувіма Аронова (вважається лідером «Башмаків»), який у неспокійному 2006–му переховувався в Ізраїлі. За словами генерала Іллічова, у розшук оголошено й інших активних членів низки організованих злочинних угруповань. Зокрема, президента Фе­дерації боксу Криму Олександра Да­нильченка та президента Фе­дерації вільної боротьби Миколу Ко­жухара, а також Геннадія Мель­ника, Джиджерю та деяких інших. За допомогу слідству міліція ого­лошуватиме винагороди.

Утім, як зазначив «УМ» генерал Москаль, за його даними, вказані особи вже втекли з півострова. «Їх вже немає в Криму. Хтось переховується в інших регіонах України, хтось — у Росії, хтось — ще далі: «за бугром», — каже Геннадій Геннадійович. — А взагалі, там бандит на бандиті сидить і бандитом поганяє. На мою думку, треба десь шістдесят бандитів Криму вже цього року посадити у тюрму!».

Чому ж розшукуваним вдалося втекти? Пан Іллічов каже, що в боротьбі з організованою злочинністю міліція автономії зіткнулася з проблемою витоку інформації. «Тому довелося вживати деякі кадрові кроки», — каже генерал. — Оновлено і посилено службу, яка зараз зайнята масштабною, рутинною, чорновою роботою, вивчаються всі старі кримінальні справи і оперативні напрацювання, розробляються додат­кові оперативно–розшукові заходи і слід­чі дії».

У Кримському главку МВС запевняють, що міліція сьогодні готова до того, щоб лідери ОЗГ були на допитах і таки сіли на лаву підсудних, тому й проводиться важка чорнова робота, збираються «залізні докази», щоб не було «стрілянини по горобцях».

 

ДО РЕЧІ
«Донецькі» кадри залишають Крим

В.о. начальника кримської міліції Микола Іллічов заявляє, що ні про який розгін кримської міліції не йдеться. Так він відповів на звинувачення у кадрових репресіях з вуст свого попередника на посаді Анатолія Могильова, вихідця Макіївки, що на Донеччині. Тиждень тому той заявив, що радник міністра МВС Геннадій Москаль буцімто свідомо розганяє кримську міліцію. «Ні про який розгін кримської міліції не йдеться, — заперечує пан Іллічов. — Просто замість донецьких повертаються і будуть повертатися істинно кримські кадри, віддані професіонали і справжні патріоти свого краю».

Виявляється, той же Могильов за перші місяці своєї роботи змістив із посад без пояснення причин аж п’ятьох своїх заступників, а ще начальників УДАІ, служби боротьби з економічними злочинами тощо. Так само вихідці з шахтарського краю посіли ключові посади у більшості регіонів півострова. На думку Іллічова, пан Могильов просто захищає «своїх варягів, котрих він розставив на значущих постах за узгодженням із «кращими» представниками «Партії одного регіону».

«Не лукавте, — звертаючись до свого опонента, каже Іллічов. — Ви хвилюєтесь за ті обіцянки, котрі давали цілком конкретним для вас авторитетам. Тобто за «базар», за який, згідно з вашими містечковими традиціями, потрібно відповідати. Я хочу сказати Могильову, вибачте за філологічну помилку: кіна 94–го року вже не буде. Є така приказка: твого не візьму, але й своє не віддам».

Василь ДРАГОЛЮК
  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>