День як бонус

День як бонус

Cаме лише слово «високосний» навіть упевнену в собі людину примусить задуматись. Відтоді як людство перейшло на григоріанський календар, вважалося, що високосний рік не віщує нічого доброго. Чи не головний народний забобон — у такий рік не варто розпочинати доленосних змін, а особливо укладати шлюби. «Високосний» шлюб, мовляв, нещасний. Ніхто і не зважає на те, що саме у високосний рік було ухвалено Конституцію, відбулася Помаранчева революція, Україна перейшла на свою національну валюту — гривню. Чим погано?
Думки більшості науковців давно розходяться з народними забобонами: лихі стереотипи про високосний рік вони не підтверджують. А от лікарі і метеорологи не заперечують: у високосний рік частішають інфаркти, інсульти та онкологічні хвороби. Особливо не люблять цей рік гіпертоніки: стверджують, що болить голова, стрибає тиск і ниє серце. Де ж ховається правда? Чи справді причиною людських нещасть є невеличке зміщення в календарі?

Вакцину знайдуть у... капусті

Вакцину знайдуть у... капусті

У світі створено кавове дерево, яке не містить кофеїну, генетично модифікована цибуля, від якої немає сліз, генетично модифіковані ялинки, які світяться в темряві. Зараз вчені працюють над тим, щоб створити абсолютно чорну троянду чи тюльпан. Все це досягнення молекулярної біології і генетичної інженерії. В Україні цим напрямком займаються науковці Інституту клітинної біології та генетичної інженерії НАН України. «УМ» звернулася до заступника директора Інституту, академіка НАН України Ярослава Блюма з питанням, чому в нашій дер­жаві генетично модифіковані продукти досі залишаються де–факто забороненими.

Всі статті рубрики