У бій ідуть «старики»?

29.02.2008
У бій ідуть «старики»?

«Три богатирі» з минулого: Пустовойтенко, Кравчук, Марчук. (Фото Укрінформ.)

До складу Ради старійшин уже увійшли екс–Президент Кравчук, екс–прем’єр–міністри Вітольд Фокін, Євген Марчук, Валерій Пустовойтенко, колись віце–прем’єр і посол України у Великобританії Сергій Ко­місаренко, екс–секретар РНБО, нині директор Інституту проблем національної безпеки Володимир Горбулін. Також найближ­чим часом до «старійшин» нібито мають приєднатися Борис Патон, Борис Олійник та Іван Дзюба.

Головною метою Ради старійшин, на думку її засновників, має стати контроль за діями влади і допомога в пошуку варіантів вирішення нагальних проблем.

«Усі присутні тут мають колосальний досвід, який використають для розвитку країни. Треба, щоб ті, хто приходить до влади, не вважали, ніби вони перші займаються тими чи іншими питаннями, а перш ніж щось вирішувати, зверталися до уроків минулого», — зазначив Євген Марчук.

Ідея створення неупередженого дорадчого органу не нова. Свого часу Вищу економічну раду, яка, проте, проіснувала дуже короткий час, так і не спромігшись нічого зробити, створив Леонід Кучма. Сталося це тому, що до складу Ради входили люди, тісно пов’язані з владою чи залежні від неї. «Кожен із нас свого часу був на верхівці владного олімпу, тому ми позбавлені амбіцій і не прагнемо повернутись туди, а отже, можемо бути об’єктивними», — зазначив Вітольд Фокін.

Проте, на думку учасників прес–конференції, той безлад, що сьогодні панує в українській політиці, недопустимий. «Свого часу ми жахливо сварилися з Кучмою та Плющем, але люди цього не бачили. Бо є культура, і ми не виносили це за стіни кабінетів», — згадує Леонід Кравчук.

Досить різко відгукувались колишні й про спроби нинішньої влади подолати газову кризу. «Кожен баран має відповідати за свої яйця. А у нас кожний дивиться на інших. Так само у нас всі, кому не ліньки, торгують газом», — обурюється Валерій Пустовойтенко. А Кравчук, у свою чергу, порівняв газову ситуацію з дитячою загадкою, в якій «А» і «Б» сиділи на трубі. На його думку, зараз у нас, як і в тій задачці, стоїть питання: «Так хто ж залишився на трубі?».