З Українського дому — в асоційовані члени

29.02.2008
З Українського дому — в асоційовані члени

Віктор Ющенко на форумі в Українському домі. (Фото Укрінформ.)

Учорашній міжнародний форум «Україна–Європа», який проходив в Українському домі у Києві, став, радше, розмовою про зовнішню політику України. У «програмній» промові Президента Віктора Ющенка основними зовнішньополітичними темами були стосунки з Євросоюзом та Росією. Глава держави спробував надати прискорення нашому інтеграційному руху. Заявивши, що Україну найбільше влаштував би статус асоційованого члена ЄС, він сказав, що така ідея Києва вже розглядається на політичному та експертному рівні в Євросоюзі, і «я сподіваюся, до вересневого саміту Україна—ЄС ми знайдемо те змістовне формулювання, яке відповідатиме українським прагненням».

Стосовно ще одного інтеграційного напряму — євроатлантичного, — то Віктор Ющенко вважає, що дискусія навколо НАТО, принаймні недавня у Верховній Раді, є надуманою. «Те, що проводиться сьогодні під егідою певних політичних партій, безумовно, є спробою змінити комбінацію влади, змінити стосунки, в тому числі і в парламенті, і в рамках коаліції. Це не є дискусія про НАТО — це дискусія про владу», — цитує Президента агенція УНІАН. Загалом же Віктор Ющенко виклав присутнім своє бачення: Україну в Альянс зараз ніхто не запрошує, тож навіщо «проводити референдум з питання, якого не існує».

Особливим гостем форуму є американський політолог Збігнєв Бжезінський. Його доповідь «Україна: оцінка 16 років незалежності» викликала неабиякий інтерес зібрання. Якщо коротко процитувати висновки славетного Бжезінського, то «плюси» України на відміну від, скажімо, Росії, він побачив у розвитку свободи слова та ЗМІ, у вільних і прогнозованих виборах, а «мінуси» — у тотальній корупції і неспроможності посилити свою енергетичну безпеку.