Слов’янська зрада

28.02.2008

Тривають протести проти проголошення незалежності Косова. Позавчора приблизно 10 тисяч сербів вийшли на вулиці Банья–Луки — столиці Республіки Сербської, однієї з двох складових країни Боснія і Герцеговина. Вони скандували «Не віддамо сербську душу та землю дияволу» та вимагали незалежності самої Республіки Сербської. Відбулися сутички з поліцією, коли демонстранти зробили спробу прорватися до американського консульства. 20 осіб було заарештовано, а шестеро отримали поранення, зокрема і четверо поліцейських. Бі–Бі–Сі повідомляє, що глава уряду боснійських сербів Мілорад Додік назвав це зібрання «демократичним повстанням».

Кілька тисяч осіб взяли участь у похороні в місті Нові–Сад на півночі Сербії 21–річного студента Зорана Вуйовича, який згорів у кімнаті посольства США в Белграді під час акцій протесту минулого четверга. Сербські ЗМІ повідомляють, що Зоран Вуйович є косовським сербом, якого албанці терором змусили разом з родиною залишити рідний дім поблизу Пріштини.

* * *

Прем’єр–міністр Косова Хашим Тачі заявив, що не віддасть Сербії «ні клаптика косовської землі». Такою була відповідь на обіцянку Белграда взяти під свій контроль райони краю, де серби становлять більшість. У цьому питанні Хашима Тачі підтримує Вашингтон. Як заявив учора заступник держсекретаря США Ніколас Бернс, «США ніколи не погодяться з поділом Косова, таку позицію також не підтримають ООН, ЄС та НАТО». Він запевнив, що Косово залишиться незалежним у теперішніх кордонах. Дивно, що Держдеп США озвучує думку ООН та ЄС.

Сербський міністр економіки та регіонального розвитку Младжан Дінкич заявив учора на пресовій конференції, що Сербія припиняє виплачувати зовнішній борг Косова, як вона робила це останнім часом. Сербія лише впродовж останніх п’яти років виплатила кредиторам 328,5 млн. доларів. Міністр уточнив: «Залишок боргу становить від 100 до 150 млн. доларів, і їх тепер можна перенаправити на допомогу сербам Косова, а не витрачати на албанців».

Позавчора Рада міністрів Польщі першою зі слов’янських країн (та 11–ю з країн–членів ЄС і 19–ю з країн світу) визнала незалежність Косова. Це було зроблено без згоди президента країни та опозиції, що дало підстави останній назвати прем’єра Дональда Туска та його уряд «слов’янським Іудою».

Показово, що Туск та головний урядовий ідеолог, міністр закордонних справ Радослав Сікорський, вирішили визнати Косово до «свята» 100 днів роботи уряду. Показово, що уряд визнав Косово напередодні візиту Дональда Туска до Вашингтона. Треба ж про щось рапортувати.

Не дивно було б, якби першою незалежність Косова визнала Хорватія, яка має власні рахунки з Сербією: під час війни за незалежність серби розбомбили перлину Хорватії — Дубровник, зрівняли з землею низку хорватських міст. Або Словенія, яка також пролила кров у боротьбі з сербами за незалежність. Але першою серед слов’ян виявилася Польща, демократичні сили якої так підтримували югослави в часи «Солідарності».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>