А у печі... «вальтер»

А у печі... «вальтер»

«У сусідньому будинку стріляють!». Отримавши таке повідомлення, співробітники Путивльського райвідділу міліції одразу виїхали на місце пригоди. Провівши обшук, і справді виявили пістолет «вальтер» та п’ять набоїв. 21–річний хлопець розповів, що збр­ою знайшла його мати. Взявшись наводити порядок у домі, вирішила почистити пічку в підвалі, якою не користувалися десятиліттями. У ній і натрапила на зброю. Судячи з усього, сховали його туди ще у часи війни. Можливо, людина, яка залишила пістолет, загинула, а можливо, не змогла повернутися до сховку. Так «вальтер» і пролежав у старій грубці.

Третій — «криса»

Третій — «криса»

Виїзд оперативників, викликаних вранці переляканим сторожем однієї із шкіл Коломиї, й огляд жертви на її території вказував на те, що злочин — результат ритуальної кримінальної розборки. На вусі чоловіка, що лежав під парканом із перерізаним горлом, була мітка, яку в злочинному світі ставлять тим, хто порушує злодійський етикет, обкрадаючи своїх. Невдовзі вдалося встановити, що потерпілий — місцевий 51–річний мешканець, котрий мав кілька судимостей за стійкий потяг до чужого майна. Відтак одразу в поле зору правоохоронців потрапило й двоє його колег по злодійському ремеслу.

Поза «зоною» досяжності

Поза «зоною» досяжності

Нещодавно троє правозахисників оприлюднили відкритий лист до Президента й уряду із закликом навести лад у кримінально–виконавчій системі. Після низки звинувачень на адресу Держдепартаменту з питань виконання покарань проглядається дві «панацеї», запропоновані правозахисниками Олександром Бецою, Євгеном Захаровим та Олександром Букаловим: по–перше, змінити все керівництво Держ­департаменту, по–друге — підпорядкувати відомство Міністерству юстиції. Про схожі спроби уряду Януковича підкорити собі «зону» «УМ» неодноразово писала протягом минулого року.
Натомість у Держдепартаменті причини появи подібних претензій бачать не в порушенні прав засуджених, а в одвічній боротьбі між кримінально–виконавчою системою та криміналітетом «на зоні» та поза її межами. «Тому мене дивує, що ці правозахисники в лапках стали на бік криміналітету», — відверто зазначив «УМ» голова Держдепартаменту з питань виконання покарань Василь Кощинець.

Всі статті рубрики