Зґвалтована річка

27.02.2008
Зґвалтована річка

Німецький велетень не встояв перед українською драговиною. (Фото Ірини ЛЕВЧЕНКО.)

Популярну за «совдепії» фразу «ми не можемо чекати милостей від природи; взяти їх у неї — наше завдання» на Запоріжжі згадали, сушачи мізки над «мокрою справою» Костянтинівки. Йдеться про підтоплення цього великого села водами річки Молочної: навесні село потопає, інколи вода ллється до хат навіть через вікна! Тож вирішено було прорити спрямовуючий канал.

Для цього районна влада залучила найсучаснішу техніку. Рив «могилу» для грунтових вод 45–тонний екскаватор–«німець». А минулої п’ятниці він же і став жертвою власної копанки: води розмили грунт (на цьому місці, як з’ясувалося, ще й підземні джерельця чинили «спротив»), і низка «ділових чеснот» імпортного велетня не порятувала його від драговини. Єдине, що зумів екскаваторник Андрій Вовкун, — так це вчасно вистрибнути з кабіни. Загін рятувальників задіяв кілька екскаваторів і бульдозер, але навіть троси, якими тягнуть баржі, не витримували ваги «потопаючого».

Перший сигнал спротиву, зауважу, подала не тільки природа. Днями невідомий підпалив на березі нового каналу потужний бульдозер (вартістю понад мільйон гривень). Техніку врятував водій КамАЗа, який за мить до цього став випадковим свідком НП.

Рем ФЕДОРОВИЧ