Куди ж сідати?

27.02.2008

Кожна з плит важить більш як чотири тонни. Отже, щоб демонтувати і вивезти їх, злодії мали задіяти важку техніку і зробити вантажівкою не менше ста рейсів. Вартість кожної такої плити з Болградського військового аеродрому, за підрахунками спеціалістів, становить півтори тисячі гривень. Як повідомив «УМ» начальник Болградського райвідділу міліції Володимир Бачур, за фактом крадіжки вже порушено кримінальну справу.

Слід сказати, що навесні минулого року об’єкт, вартість майна якого, за оцінками спеціалістів, перевищує 5 мільйонів гривень, продали за... 30 тисяч. І лише після скандалу аеродром повернули в державну власність.

Військовий аеродром був частиною території аеромобільної дивізії, яка ще донедавна дислокувалася в місті. Проте, на відміну від інших площ, він і досі належить Міністерству оборони України, а не місцевій владі. Однак із незрозумілих причин його охороною опікувалася саме Болградська міськрада, яка уклала договір про послуги з охоронною компанією ЧП «Кедик». «Після виведення військових аеродром, як і решта територій, лишився безгоспним і ніким не контролювався. Саме тому мер міста уклав договір про його охорону», — пояснив у коментарі «УМ» голова болградської райдержадміністрації Дмитро Койчев.

Після крадіжки на місце злочину виїхала комісія, створена райрадою. Однак ані плит, ані охорони комісія так і не побачила. «За нашою інформацією, охоронці покинули аеродром ще в січні, не сказавши нікому й слова», — додає пан Койчев.

Утім наразі він не може відповісти на питання, хто з райдержадміністрації відповідатиме за те, що бюджетні кошти витрачалися на фірму, яка вже місяць не виконує своїх зобов’язань.

Максим МЕДИНСЬКИЙ