Відбийся від хвороб!

26.02.2008
Відбийся від хвороб!

Година вправ щодня — і гарна фігура забезпечена.

Німецькі вчені довели, що людина, яка щодня присвячує зарядці бодай 20 хвилин, хворіє у 5—7 разів рідше, ніж людина, яка відмовляється від фізичної активності. Окрім того, у любителів зарядки на 40 відсотків збільшується працездатність, та й живуть вони в середньому на 5 років довше, повідомляє «Медпортал». Дослідники кажуть, що після тривалого нічного сну оболиво важливо активізувати рух лімфи в організмі. Ця рідина, як і кров, омиває кожен куточок людського тіла, допомагаючи вивести з організму солі важких металів, токсини, мікроби тощо. Якщо вранці ми добре покрутимо усіма суглобами й дамо роботу м’язам, лімфотік прискориться, а водночас — покращиться обмін речовин.

Для зарядки радять присідання, нахили, повороти, біг на місці, стрибки, словом, будь–які вправи, які вдасться згадати з уроків фізкультури. А щоб підняти собі настрій та уникнути багатьох захворювань хребта, варто виконувати такі вправи:

1. Корчити гримаси перед дзеркалом. Треба напружити м’язи обличчя: заплющити очі, насупити брови, стиснути губи та зуби. Через декілька секунд треба широко розплющити очі й посміхнутися «від вуха до вуха», але так, щоб зуби залишалися стиснутими. Через декілька секунд слід розслабити всі м’язи обличчя, а потім повторити вправу 2—3 рази. Такий комплекс несе подвійну користь. По–перше, так ми тренуємо м’язи шиї та обличчя. А по–друге, дуже важко виконати вправи й не розреготатися, а сміх, як зазначають лікарі, продовжує тривалість життя.

2. «Ходити» на сідницях. Треба сісти на підлогу, випрямити ноги, схрестити за головою руки. Спочатку висунути вперед ліву ногу та сідницю, зробивши «крок», потім — праву. Спина при цьому залишається прямою, ноги в колінах не згинаються. «Пройшовши» таким чином 1—2 метри, треба дати «задній хід» і рухатися до місця старту спиною вперед.

Вправа корисна тим, що за її допомогою можна швидко позбутися застійних явищ у тазовій ділянці, усунути набряк нижніх кінцівок, запобігти розвиткові остеохондрозу в нижніх відділах хребта, нормалізувати роботу шлунково–кишкового тракту, а також покращити статеву функцію.

3. Танцювати, використовуючи елементи твісту. П’ята лівої ноги робить розворот 180 градусів навколо носка, таз і ліва нога при цьому залишаються непорушними. Потім аналогічний рух виконує ліва п’ята. Цілком достатньо «твістувати» протягом 2–3 хвилин щодня, щоб тримати в тонусі м’язи нижніх кінцівок і запобігти виникненню деформуючого артрозу кульшового суглоба.

4. Тренувати капіляри. Лягти на спину на підлозі або на твердому, рівному ліжку, під шийні хребці підкласти подушку або валик. Підняти вгору ноги і руку так, щоб пальці рук «показували» на стелю, а підошви ніг були паралельні підлозі. У такому положенні треба дрібно трусити усіма кінцівками протягом 1–3 хвилин.

Вібрація такої амплітуди покращує роботу кровоносних судин та сприяє відтоку венозної крові з нижніх кінцівок (це важливо при варикозному розширенні вен).

Наталія ГОНЧАРЕНКО,
Наталя РОТАЙ

 

ДУМКА ФАХІВЦЯ

Як розповів «УМ» головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка, є два варіанти, коли краще робити зарядку. Перший — безпосередньо після пробудження, як засіб підбадьорення. А другий (він більше стосується силових навантажень) — через дві години після пробудження або у вечірні години.

«Людям із підвищеним тиском перед тим, як займатися зарядкою, краще проконсультуватися у лікаря, — говорить Отто Олександрович.— Для таких пацієнтів бажано медикаментозно або немедикаментозно контролювати свій тиск, щоб він не перевищував 140 на 90 міліметрів ртутного стовпчика. Але, в принципі, такі люди добре активізуються зранку. Інша річ, коли людина хвора на гіпотонію. Людям із пониженим тиском важче прокинутися вранці і налаштувати себе на фізичні вправи. Але й таким пацієнтам корисно виконувати зярядку, тому що вправи тонізують і нормалізують тиск».

За словами фахівця, зарядці треба присвячувати від 40 до 60 хвилин на день. Добре було б поєднувати динамічні та статичні вправи, тобто плавні, без навантаження рухи, які розслаблюють суглоби, та вправи, які тренують безпосередньо м’язи. Рухи, які треба виконувати з відчутними зусиллями, активізують м’язову систему, поліпшують стан серцево–судинної системи, покращують кровоток і таким чином позитивно впливають на тонус людини.