А якщо заплющити очі — проскочимо?

26.02.2008
А якщо заплющити очі — проскочимо?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

У січні знецінення грошей побило семирічний рекорд і дійшло до позначки 2,9 відсотка за один місяць. Стрімко дорожчали і продукти, і непродовольчі товари, а найбільше — овочі, фрукти, яйця та олія. Враховуючи всі обставини, Національний банк України запропонував уряду внести корективи до своїх розрахунків і змінити жадану, але малореальну цифру 9,6 відсотка інфляції за рік на реальніші дванадцять відсотків.

Утім, урядовці, за словами першого віце–прем’єра Олександра Турчинова, з подібним скепсисом не погоджуються і залишать усе як є. «Ми залишимо цю цифру, але домовимося з Нацбанком, щоб він також узяв на себе ті зобов’язання, що й уряд», — пан Турчинов елегантно натякнув колегам–банкірам, що головна фінансова установа також доклала рук до «усушки» гривні. А якщо так, то замість сумних прогнозів вони мали б думати про врятування ситуації разом із командою Прем’єра.

Голова асоціації українських банків Олександр Сугоняко вважає, що маховик інфляції розкрутили надмірно щедрі соціальні ініціативи Юлії Тимошенко. І нині треба негайно припинити виплату, скажімо, банківських вкладів, а кошти, що лишилися, спрямувати на формування товарних резервів. За його словами, без перегляду соціальних виплат темпи розвитку знецінення коштів будуть просто шаленими. Значно, мовляв, більшими, ніж прогнозовані дванадцять відсотків.