Чорна дірка українського авіапрому,

26.02.2008

Наш авіапром, ніби чорна дірка в космосі, проковтує величезні бюджетні кошти, а замовлених літаків як не було, так і немає. Тільки за 2006—2007 роки держава виділила: на спорудження Ан–70 — 300 млн. грн. (замовлено дві машини), на Ан–148 — 80 млн. грн. (замовлено дві машини), на Ан–32П — 171,8 млн. грн. (замовлено чотири машини). Разом — понад 550 млн. грн., не враховуючи грошей, отриманих за ці замовлення раніше. Але де ж літаки? Де «сімдесятки», які повинні бути виготовлені ще в 2004 році? Де «сто сорок восьмі», які слід було передати замовникові восени 2006 року? Де ескадрилья «повітряних пожежників»? На жаль, роль усієї цієї повітряної армади виконує єдиний Ан–32П, що піднявся в небо наприкінці минулого року.

Утім я не маю рації: звинувачувати всю нашу авіапромисловість у неефективному використанні перерахованих коштів усе ж несправедливо. Адже харківський авіазавод «ліг» ще в 2005 році й відтоді бюджетних грошей практично не отримував (свою частину витрат це підприємство встигло понести на декілька років раніше, і тепер його директор пан Науменко під слідством). А щодо згаданих 550 млн. грн., то 95% із них потрапило на рахунки київського авіазаводу «Авіант» — головно­го підприємства з виробництва Ан–70, Ан–148 і Ан–32П. При цьому, його керівник пан Шевченко навіть не під слідством. Навпаки, він отримав підвищення і зараз очолює концерн «Авіація України»! Саме ця обставина і непокоїть сьогодні багатьох у Міністерстві промполітики. Адже проект бюджету країни на поточний рік передбачає виділення літакобудівникам 590 млн. грн., тобто подвоєння обсягів фінансування! Природно, виникає запитання: як будуть використані ці кошти? Чи підуть вони, нарешті, на добудову літаків, чи будуть витрачені, як раніше, на підтримку «однієї з політичних сил», такої співзвучної шахтарському характеру пана Шевченка?

Також із приводу нецільового використання бюджетних грошей занепокоєні й народні депутати. Так, наприкінці січня заступник глави Комітету з питань національної безпеки В’ячеслав Богуслаєв надіслав із цього приводу лист першому віце–прем’єру Олександру Турчинову. У документі, що потрапив у розпорядження редакції, прямо вказано, що «кошти, виділені на ці програми (Ан–70, Ан–32 і Ан–148. — Авт.), не принесли очікуваного результату — на початок поточного року парк літаків не збільшився». У зв’язку з цим народний депутат просить першого віце–прем’єр–міністра ініціювати розгляд питання про перевірку цільового використання державних коштів, виділених «Авіанту».

...Так, новому уряду України зараз нелегко — багато невідкладних питань доводиться вирішувати одночасно. Але й про авіацію забувати не можна. Необхідно все ж знайти можливість розібратися, як і куди пішли народні гроші, виділені на літакобудування в період 2006—2007 років. Інакше, скільки не виділяй нові сотні мільйонів гривень, українські літаки так і залишаться недобудованими.

Марія ПАРЧЕВСЬКА