Без Шеви й Ворони

21.02.2008
Без Шеви й Ворони

Дрогба не забив.

На футбольні поля Європи після двомісячної перерви повернувся найпрестижніший клубний турнір — Ліга чемпіонів. Найсильніші 16 клубів Старого світу почали гру на вибування — лише два з них дістануться фінального двобою, який цього року відбудеться в Москві на стадіоні «Лужники».

Уже на ранній стадії волею жеребу зустрілися титуловані «Ліверпуль» та «Інтер». «Червоні» на чолі з Рафаелем Бенітесом, втративши всі шанси здобути бодай один титул на внутрішній англійській арені, сповнені бажання вшосте стати володарями головного євротрофею. Беззаперечний фаворит чемпіонату Італії теж прагнув перемоги, адже за останні роки міланський клуб на чолі з Роберто Манчіні не досягав гучних успіхів у єврокубкових баталіях. Господарі поля вже з перших хвилин почали «накочувати» на ворота «інтеристів», і це змусило захисників «синьо–чорних» часто порушувати правила. Вже після закінчення матчу наставник «Інтера» сказав, що він дуже занепокоївся, коли Марко Матерацці на 12–й хвилині отримав попередження. У тому епізоді відомий хуліган, до речі, діяв не надто грубо, але репутація — велика річ. Ще чверть години — і бельгійський арбітр Де Блеккер показує скандальному італійцеві другий «гірчичник», відправляючи його спостерігати за перебігом матчу на трибуни. До обох жовтих карток призвели активні дії Фернандо Торреса. Таким подарунком долі (та арбітра) англійці не могли не скористатися. Щоправда, «мерсісайдці» дотисли суперника лише в останні п’ять хвилин гри. Особливо ефектним був гол Стіва Джеррарда — діагональним ударом із–за меж штрафного майданчика. 2:0 — це підстава для відносно спокійного вояжу до Мілана. Одначе, капітан «Ліверпуля» Джеррард зазначає, що рано вважати себе чвертьфіналістами, адже зроблено лише половину справи. Але привід для радощів — чудовий: це була 100–та перемога «Ліверпуля» у єврокубкових змаганнях. «Червоні» здобули її без допомоги нашого Андрія Вороніна, який продовжує лікувати коліно.

Ще один поєдинок, який викликав підвищений інтерес, проходив у Римі: на «Стадіо Олімпіко» «Рома» приймала мадридський «Реал». Обидва суперники останнім часом у внутрішніх першостях демонструють нестабільну гру, але «вершкові» все–таки очолюють турнірну таблицю в Іспанії. І вже в перші хвилини двобою здалося, що гості використають римлян, аби «зігнати злість». Однак швидкий гол Рауля не зламав підопічних Лучано Спалетті, хоча командний дух у них останнім часом підупав (Пануччі та Аквілані влаштували бійку на тренуванні), а, навпаки, примусив «вовків» із подвійною віддачею носитися по поля. До таких дій «королівський клуб» виявився неготовим і дозволив господарям спочатку вирівняти становище, а згодом і здобути вольову «вікторію». Після матчу наставник італійців сказав, що його команда продемонструвала чудову гру й цілком заслужила перемогу.

У Гельзенкірхені «Шальке» приймав «Порту». Швидкий гол Кевіна Кураньї приніс мінімальну перемогу господарям у їхньому сотому матчі у єврокубках. Наставник німців Мірко Сломка найбільше хвилювався, щоб його підопічні після забитого м’яча не загралися у нападі, однак команда відіграла в обороні надійно.

Незважаючи на сніг, який випав напередодні матчу між «Олім­піакосом» та «Челсі» в Афінах, на очищеному футбольному полі було спекотно. Підопічним Аврама Гранта було нелегко, адже господарям неабияк допомагав «12–й гравець». Грецькі вболівальники супроводжували кожний дотик гостей до м’яча свистом та гудінням. У таких несприятливих умовах «аристократи» відстояли нульову нічию. Грант при цьому визнав, що це був найгірший поєдинок «Челсі» в єврокубках під його орудою. Може, через те, що Андрій Шевченко не був включений до заявки на гру? Українець залишався на Туманному Альбіоні підвищувати ігрові кондиції у скдані резервної команди.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Перші матчі (результати вівторка). «Ліверпуль» (Англія) — «Інтер» (Італія) — 2:0 (Кюйт, 85 (1:0); Джеррард, 90; вилучення: Матерацці, 30 («І»)), «Олімпіакос» (Греція) — «Челсі» (Англія) — 0:0, «Шальке» (Німеччина) — «Порту» (Португалія) — 1:0 (Кураньї, 4), «Рома» (Італія) — «Реал» (Іспанія) — 2:1 (Рауль, 8 — Пісарро, 24; Мансіні, 58).