Вашингтон перекроює кордони Європи

19.02.2008
Вашингтон перекроює кордони Європи

Косова ся рождає. Славлять її. (Фото РЕЙТЕР.)

Позавчора у Пріштині і Тирані феєрверками, концертами за участю десятків тисяч людей із прапорами Албанії, США, Великої Британії та Франції відсвяткували проголошення незалежності Косова.

Декларацію про незалежність з 12 пунктів було зачитано та прийнято на засіданні парламенту в Пріштині о 15.00 за місцевим часом. Її проголосив прем’єр–міністр Хашим Тачі в присутності 109 з 120 депутатів парламенту. Депутати від сербської меншини провінції бойкотували зібрання албанських сепаратистів. Також не були присутніми представники UNMIK (Тимчасової адміністрації ООН у Косово) та KFOR (Міжнародних стабілізаційних сил у Косово під командуванням НАТО). Глава місії UNMIK Йоахім Рікер пояснив в інтерв’ю російській агенції ІТАР–ТАРС свою відсутність на засіданні парламенту тим, що «не мав інструкцій з Нью–Йорка, як йому діяти в цьому випадку — чи поздоровляти, чи анулювати цей акт». «Я не отримав вказівок від генсека ООН, тому лише прийняв до уваги те, що сьогодні сталося в Пріштині», — додав він. Легітимність декларації мала гарантувати присутність 21 «міжнародного представника» на чолі з главою місії ОБСЄ в Косові Вільямом Уокером.

За текстом декларації сербська про­вінція проголошується Республікою Косова, «суверенною та демократичною державою», яка «створена на підставі плану Мартті Ахтісаарі» і яка «погоджується на міжнародну цивільну та військову присутність». Депутати парламенту Албанії стежили за проголошенням незалежності другої на європейському континенті албанської держави на великих екранах шляхом прямого відеозв’язку. Президент, прем’єр–міністр та глава парламенту Косова звернулися до міжнародної спільноти визнати нову країну та встановити двосторонні дипломатичні відносини.

Після проголошення декларації про незалежність та прес–конференції президент, глава уряду та спікер разом відкрили в центрі Пріштини монумент незалежності, на якому англійською мовою значиться напис Newborn («Новонароджена»). Певне, натяк на те, що пологи без допомоги Вашингтона не відбулися б. У центрі Пріштини зібралися десятки тисяч албанців, які скандували Pavaresia! Pavaresia! («Незалежність! Незалежність!»). У сербських анклавах Косова панували гнітючі настрої, але жодних заворушень не спостерігалося. Вулиці Белграда також були пустими. Лише кілька сотень молодиків здійснили напади на посольства США і Словенії. У сутичках отримали поранення 30 поліцейських і 20 маніфестантів. Словенія в цьому півріччі головує в ЄС, але, за закидами західних ЗМІ, проводить не стільки європейську, як проамериканську політику. У місті Нові Сад на півночі Сербії було також здійснено напад на консульство Хорватії, яка не приховує, що однією з перших визнає незалежність Косова на зло своєму давньому ворогові — Сербії.

Державна влада Сербії негайно відреагувала на одностороннє проголошення незалежності Косова. Заява президента Бориса Тадича була скоріше стриманою, і її головним меседжем було: «Сербія зробить все, щоб анулювати незалежність Косова і Метохії». Телезвернення до сербського народу прем’єр–міністра Воїслава Коштуніци, яке прозвучало о 16.00, тобто фактичо відразу після акту в Пріштині о 15.46, було більш емоційним. «Доки існує сербський народ — Косово буде Сербією. Для Сербії ніколи не існувала і не буде існувати фальшива держава Косово, яка з’явилася шляхом злочинного беззаконня», — заявив він. Глава уряду Сербії поклав всю вину за те, що сталося, на Сполучені Штати: «Ставлячи насилля вище засад міжнародного права, США шляхом застосування сліпої сили принизили і нацькували Європейський Союз знехтувати самими принципами, на яких базується ЄС. Америка змусила Європу прямувати за нею в небаченому насиллі, яке вона демонструє по відношенню до Сербії. Європа сьогодні схилила голову, тому вона також буде відповідальною за всі далекосяжні наслідки, які це насилля матиме у європейському та світовому порядку. Цим виявився приниженим передусім ЄС, а не Сербія». Коштуніца запевнив, що його країна поводитиметься з гідністю, найближчими днями в містах Сербії будуть організовані мирні акції протесту.

Косовські ЗМІ, які висвітлюють позицію албанців краю, повідомили вчора, що впродовж наступних двох днів самопроголошену державу мають визнати щонайменше 45 зарубіжних країн, включно з двома екс–країнами Югославії: Хорватією та Словенією. Косово (чи Косова) вже отримало державний прапор: карта Косова на блакитному тлі з шістьома зірочками. Державний гімн «позичили» у ЄС — «Оду радості» Бетховена.

Не всі у світі в захваті від акту сепаратистів. Рада безпеки ООН не змогла прийняти жодне рішення з приводу проголошення незалежності Косова з огляду на деструктивну позицію США та шести інших країн Заходу. Прийняту в Пріштині декларацію засудили вчора передусім ті країни, які мають власні сепаратистські регіони: Китай, Індонезія, Шрі–Ланка, Боснія і Герцеговина та Грузія.

Парламент Сербії вчора увечері мав зібратися на надзвичайне засідання для прийняття рішення про анулювання незаконного акту та вироблення плану дальших дій. ЄС наразі не має єдиної позиції і зробить спробу виробити її наприкінці цього тижня.

P.S. Учора надвечір США визнали незалежне Косово.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>