Від хребта Руді до ноги Нюсі

19.02.2008
Від хребта Руді до ноги Нюсі

Рудьковський виходить із–за ґрат. (Фото УНІАН.)

Учора Апеляційний суді столиці розглянув скаргу адвокатів Миколи Рудьковського на рішення Печерського суду про взяття його під варту. Завдання захисту — змінити запобіжний захід «дуже хворому» клієнту. До зали суду він не прибув, але суд таки ухвалив постанову відпустити екс–главу Мінтрансу з–за ґрат. Конвоювати затриманого за підозрою в корупції до суду й не збиралися: по–перше, його участь не обов’язкова, по–друге, він не висловив жодного бажання бути на процесі й залишився в «Лук’янівці». Хоча до медичної клініки «Борис», що на іншому березі Дніпра, катається залюбки. Останній його візит до платних ескулапів завершився неабияким конфліктом і поставив на милиці іншого колишнього горе–міністра — Нестора Шуфрича.

 

Історія хвороби

Минулої п’ятниці Рудьковського під конвоєм привезли зі столичного СІЗО №13 до клініки «Борис» — для зняття медичних швів. Утім лікарі затягували огляд екс–міністра, а згодом троє нардепів від Партії регіонів — Нестор Шуфрич, Володимир Сівкович і Володислав Лук’янов — завдяки статусу недоторканності намагалися силою залишити пацієнта у «Борисі». Ще до інциденту адвокат Рудьковського Олексій Бонюк прохав прокуратуру пом’якшити умови утримання свого клієнта з огляду на поганий стан здоров’я. Пану Миколі нібито необхідне оперативне нейрохірургічне втручання, бо він не здатний самостійно пересуватися. Начальник СІЗО Олександр Балдук попередив, що Рудьковського конвоюють до «Бориса» лише для того, щоб зняти шви, і не більше. Адже ніяких відхилень у його здоров’ї не виявлено, він собі дивиться телевізор у камері й ні на що не скаржиться.

Проте, як з’ясувалося, в «Борисі» Рудьковського збиралися залишити до неділі, почавши підготовку до операції. «Але такого дозволу прокуратура не давала, Рудьковський того ж дня мав повернутися в ізолятор, — зазначає в коментарі «УМ» перший заступник голови Держдепартаменту з питань виконання покарань Микола Ільтяй. — Передопераційна підготовка дозволялася, та не обов’язково у «Борисі», але й на базі лікарні СІЗО №13. А щодо операції, то яка операція може бути в неділю?».

За словами пана Ільтяя, конвой із п’яти осіб (із них лише двоє — «спецназівців») мав повернути затриманого до «Лук’янівки» ще о 17.30. Втім після медичного обстеження стало очевидним, що перебування Рудьковського в платній клініці затягують. На аргументи, що клієнту пора в камеру, ні лікарі, ні пацієнт не реагували. О 18.30 нардеп Валерій Бондик почав демонструвати папір із лікарні «Борис», за яким Рудьковського треба госпіталізувати саме тут і тепер.

Рудьковський — заручник «Регіонів»

«Конвой керується не папірцями лікарів, а рішенням суду, згідно з яким Рудьковського було взято під варту, — обурюється Ільтяй. — А тут ще дзвінки від нардепів почалися, тиск на конвой. А це конфлікт із озброєними людьми! Тут не до жартів, тому начальник СІЗО особисто виїхав на місце в супроводі десяти бійців спецназу. Побачив, що депутати заблокували Рудьковського, й сказав: «Я без нього не поїду! Треба буде, на своїх руках винесу».

«Я попередив Шуфрича, що такі дії рівнозначні захопленню заручника. Якби йшлося про простих смертних, а не нардепів, — правомірно було б застосувати зброю, — каже вже сам Олександр Балдук. — На другому поверсі від палати ми вишикували живий коридор і вивезли по ньому до ліфта на каталці Миколу Миколайовича, який не заперечував покинути клініку».

У СІЗО кажуть, що оскільки центральний вихід було заблоковано «регіоналами» та їхніми помічниками, екс–міністра повезли до запасного. Однак і його заблокували машинами, серед яких був джип депутата Лук’янова. «Лук’янов, не виходячи із салону, відмовлявся їхати, і за моєю командою наші співробітники почали штовхати його машину, щоб зрушити з місця, — розповідає полковник Балдук. — Ми її не піднімали. Біля передніх коліс виник Шуфрич, хотів її зупинити, машина смикнулася, і наїхала йому на ногу...».

Натомість сам Нестор Шуфрич, якому не звикати штовхатися з бійцями спецпідрозділів у медичних установах ще з часів «боїв» за свободу одіозного екс–«губернатора» Закарпаття Івана Різака, цю версію заперечує. За його словами, джип із Лук’яновим бійці ізолятора кудись переносили, а коли він заволав: «Що ви робите? Там же жива людина!», узяли... й кинули авто колесом просто на його ногу. З огляду на таке жахіття, дивно, що Нестор Іванович так легко відбувся. У тому ж «Борисі» йому поставили діагноз: ушкодження зв’язок ступні з крововиливом із необхідністю носити гіпс два–три тижні. Тобто немає ні відкритого, ні закритого перелому, хоча пан Шуфрич уже встиг покрасуватися перед телекамерами на милицях, а ПР збирається створити слідчу комісію ВР за фактом нападу на своїх нардепів та завдання тілесних ушкоджень Шуфричу.

На вихідні Рудьковського повернули в СІЗО. А вчора, отже, суд таки ухвалив рішення випустити його з–під варти. Хоча прокуратура була проти: за її даними, на ім’я Миколи друзі бронювали квиток до московського аеропорту «Внуково».