Олена літає «не за Бубкою»

19.02.2008
Олена літає «не за Бубкою»

Олена Ісінбаєва встановлює новий рекорд світу для приміщень — 4,95 м. (Фото Рейтер.)

Турнір «Зірки жердини», який щороку в середині лютого відбувається в Донецьку, має неабияку вагу в усьому спортивному світі. Адже тут, як правило, на сектор Палацу спорту «Дружба» виходять найсильніші стрибуни у світі. Звідси й вражаюча арифметика: за 18 турнірів, проведених у Донецьку, встановлено вісім найвищих світових досягнень! «Такої кількості світових рекордів не має у своєму літописі жоден із подібних турнірів, — відзначив напередодні чергового старту незмінний організатор змагань, уславлений рекордсмен, президент НОК України Сергій Бубка. — Я пам’ятаю свій вдалий стрибок у Мальме — там шведи побачили світовий рекорд уперше за 25 років. А донеччани мають змогу спостерігати це майже щороку».

Традицію започаткував сам Бубка, який на «Зірках жердини» тричі встановлював рекорди, перевершити які досі нікому не вдається — 6,05, 6,11 та 6,15. До речі, останньому з них, зафіксованому 21 лютого 1993го, виповнюється 15 років.

Справу Сергія продовжує «Бубка в спідниці» — росіянка Олена Ісінбаєва. «Почесна громадянка міста Донецьк», яку нині тренує колишній наставник Бубки Віталій Петров, на чотирьох попередніх «Зірках» встановила п’ять найвищих світових результатів. І хоча нинішній турнір був для Олени першим стартом у цьому сезоні, вона підтвердила рекордну «звичку». «Для мене цей старт дуже важливий. Бо вже склалася традиція — як тут вдасться виступити, так буде і протягом усього року», — каже Олена.

Історична перемога Мазурика

У всі роки учасники змагань відзначали неабияку атмосферу Па­лацу «Дружба» та шалену глядацьку підтримку. Приміром, стрибун зі США Тобі Стівенсон (він має у сво­єму активі підкорення 6 м) зізнається, що приїхав сю
ди, аби перевірити сили й відчути ті емоції, які можливі тільки в Донецьку та на... наступних Олімпійських іграх в Пекіні.

Проте срібний призер попередньої Олімпіади не впорався з емоціями і завершив змагання зі скромним результатом 5,61. Компанію Тобі з таким самим показником склав його співвітчизник Дерек Майлз. А надалі боротьба в секторі точилася переважно між російськими та українськими атлетами. Фаворитом напередодні старту вважали лідера сезону Євгена Лук’яненка з Росії, який цього року вже взяв 5,85, І перші стрибки засвідчили, що він справді перебуває у чудовій формі. Натомість лідер збірної України, місцевий вихованець спорклубу Сергія Бубки Денис Юрченко звично «варив воду». Атлет із третьої спроби таки «переповз» через 5,51, але капітулював перед 5,71.

Зате пішли стрибки у ще одного вихованця донецької школи — Максима Мазурика. Взявши з першої спроби 5,71, а потім — 5,81, він встановив свій особистий рекорд і змусив нервувати російських конкурентів. Зрештою, наступна висота 5,91 не підкорилася нікому, а завдяки меншій кількості спроб перше місце посів саме Мазурик. Ця перемога стала «історичною», бо вперше після того, як завершив виступи Бубка, на «Зірках жердини» переміг стрибун з України.

«Перемога без рекорду — не така святкова»

У жіночому секторі Україну та Донецьк представляла Наталя Кущ, яка теж поповнила літопис турніру черговим рекордом — національним. Тепер найвище досягнення для українських дівчат — 4,52. Спортсменка була дуже близько, аби побити й цей рекорд, однак на висоті 4,62 планка зрадницьки затремтіла і впала.

На цьому рівні припинила змагання велика група суперниць. Рубіж 4,62 подолали тільки польки Ганна Роговська і Моніка Пирек та відкриття сезону — росіянка Юлія Голубчикова.

Весь цей час Ісінбаєва тільки спостерігала за змаганнями, а потім замовила відразу 4,67. Легко подолавши цю висоту, Олена незабаром так само невимушено взяла й 4,77. Уже цього було достатньо для перемоги (Голубчикова підкорила 4,72, Пирек задовольнилася 4,67). Але, певна річ, від Олени чекали світового рекорду. Та вона несподівано замовила «прохідні» для неї 4,87.

Пізніше рекордсменка скаже, що, зважаючи на перший старт у сезоні, ще «не розстрибалася» і тому вирішила розім’ятися. «Розминка» неабияк затягнулася (особливо якщо врахувати, що довелося ремонтувати коробку для впирання жердини). Дві невдалі спроби — і в Палаці спорту «Дружба» запахло сенсацією. Невже цього року не буде світового рекорду? Та Ісінбаєва з третьої спроби перелітає через планку і замовляє 4,94. Це на сантиметр більше, ніж встановлений тут же минулого року рекорд планети. І знову дві марні спроби! Тепер уже рекордсменка не вдається до третьої спроби, а просить підняти планку на 4.95. Й Ісінбаєва взяла цю висоту — є новий рекорд для приміщень!

Задоволений Бубка посварив свою наступницю за неправильно обрану тактику: Сергій Назарович каже, що в таких умовах перша висота має бути «розминочна», друга — «переможна», третя — «рекордна».

Але в переможниці — власні звички. «Я налаштовувалася на світовий рекорд, але до кінця не вірила, що знову зможу це зробити, — зізналася після змагань Олена. — Перед третьою спробою вже майже не залишалося сил... Я дуже задоволена виступом, бо перемога в змаганнях без світового рекорду — не така святкова».

 

ТАБЛО

Міжнародний турнір «Зірки жердини» (Донецьк)

Жінки. 1. Ісінбаєва — 4,95 (світовий рекорд). 3. Голубчикова (обидві — Росія) — 4,72. 3. Пирек (Польща) — 4,67.

Чоловіки. 1. Мазурик (Україна) — 5,81. 2. Павлов — 5,81. 3. Лук’яненко (обидва — Росія) — 5,81.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На командному Кубку Європи у приміщенні, що відбувся у Москві, і чоловіча, і жіноча збірні України посіли сьомі місця, тоді як тріумфували серед обох статей господаріросіяни. В окремих видах змагання на п’єдестал пошани серед наших піднімалися Наталя Пигида на 400 м (52,42 сек.) — по «срібло» та Андрій Глущенко на 60 м (6,63 сек.), Віктор Ястребов у потрійному стрибку (16,34 м), Вікторія Рибалко в стрибках у довжину (6,51 м) — по «бронзу». Більшість команд, у т.ч. українська, виставили на ці змагання здебільшого не «перші номери».

* * *

На турнірі з багатоборства в Таллінні українки Людмила Блонська і Наталя Добринська посіли перші два місця, причому результат Блонської — 4771 бал — став новим рекордом України.