НОВИНИ ПЛЮС

14.02.2008

Закінчення страйку голлівудських сценаристів

Американська гільдія сценаристів на своєму з’їзді вирішила припинити страйк, який тривав 100 днів. Припинення страйку стало можливим завдяки угоді, яку правління гільдії підписало на три роки із Союзом кіновиробників та телепродюсерів про поліпшення оплати праці сценаристів. За 100 днів страйку сценаристи втратили 285 млн. доларів в оплаті власної праці та завдали збитків кіно– і телеіндустрії США на 500 млн. доларів. Нагадаємо, що через страйк була зірвана церемонія вручення «Золотих глобусів». Зате церемонія вручення «Оскарів» 24 лютого пройде безперешкодно.

Барак обігнав Клінтон

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Барак Обама впевнено переміг на попередніх виборах у штатах Меріленд та Вірджинія і в столиці країни — Вашингтоні — свою партійну суперницю Хілларі Клінтон. Утім Хілларі розраховує повернути собі лідерство за кількістю голосів виборців завдяки праймеріз в одному з найбільших за населенням штатів Америки — Техасі, які відбудуться 4 березня.

Продовження «війни карикатур»

Поліція Данії позавчора заарештувала трьох осіб (двох громадян Тунісу та данця марокканського походження) за підозрою у підготовці замаху на життя данського автора коміксів Курта Вестергаарда, який у вересні 2005 року намалював серію карикатур на пророка Магомета для газети «Юлландс–Постен». Ці малюнки впродовж 2006 року були передруковані іншими західними виданнями, що спричинило хвилю обурення в ісламському світі. 73–річний Вестергаард та його 66–річна дружина Гітте тепер перебувають під охороною поліції.

Після появи повідомлення про підготовку терористичного замаху на життя карикатуриста газета «Юлландс–Постен» учора знову надрукувала суперечливі малюнки Вестергаарда, що може спровокувати другу хвилю вже підзабутого конфлікту.

Убивство лідера Хезболли

Ліванська «Хезболла» повідомила, що вчора у столиці Сирії — Дамаску — загинув у результаті бомбового замаху один з її лідерів — Імад Мугніє — і звинуватила у вбивстві Ізраїль. Загиблий дійсно був у списку осіб, які розшукуються Ізраїлем. Вважають, що Мугніє стояв за серією викрадень громадян західних країн у Лівані в 80–х роках минулого століття.

Сербія вимагає засідання РБ ООН

Постпред Сербії при ООН Павле Єремович вимагає скликати надзвичайне засідання Ради безпеки ООН у зв’язку з можливим проголошенням незалежності провінції Косово в найближчі дні. Постійний представник Росії ООН Віталій Чуркін підтримав вимогу Сербії і запропонував скликати засідання Радбезу вже сьогодні. Сербія зазначає, що проголошення незалежності Косова «буде принциповим порушенням резолюції РБ ООН № 1244 та поставить під загрозу міжнародний мир і безпеку».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>