«Росукренерго», до побачення

14.02.2008
«Росукренерго», до побачення

Замість «РУЕ» на вентиль сяде більш прозора структура. (Фото Рейтер.)

Газ у нас буде. «Прямий», без посередників між постачальником — російським «Газпромом» і споживачем — Україною. А скандальна структура «Росукренерго» разом зі своєю дочірньою компанією «Укргаз–Енерго» випаде з цієї схеми. Такими є остаточні результати домовленостей, досягнутих позавчора надвечір на переговорах між президентами Росії й України та «газовиками» двох держав.

Нагадаємо, що кран із «блакитним паливом» «Газпром» грозився перекрити у вівторок о 18–й за московським часом. Однак під час зустрічі з Володимиром Путіним Україна вустами Віктора Ющенка пообіцяла погасити заборгованість перед російським постачальником (за ціною 2007 року), і конфлікт було вичерпано. Важливо, що при цьому українській стороні вдалося домовитися про збереження базової ціни на газ — 179,5 долара за тисячу кубометрів на цей рік.

Здається, всі задоволені, окрім хіба Дмитра Фірташа й Івана Фурсіна — співвласників «Росукренерго», які володіють, відповідно, 45% і 5% його акцій (інші 50% належать «Газпрому»). Адже, як повідомили журналістам голова НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина та керівник «Газпрому» Олексій Міллер, незабаром «РУЕ» перестане виконувати свою посередницьку роль. За словами Міллера, «Газпром» і «Нафтогаз» на паритетній основі (50/50) створять дві нові структури — збутову (яка виконуватиме ту ж роль, що раніше «Росукренерго») і компанію, яка замість «Укргаз–Енерго» займатиметься поставками «блакитного палива» на внутрішньому ринку. Щоправда, з цим уже виникла неясність, адже Президент Віктор ющенко вчора повідомив: стосовно «Укргаз–Енерго» досягнуто домовленості, що її діяльність повернеться «на рівень 2006 року», коли цій дочці «Нафтогазу» й «Росукренерго» передавалося право на поставки не більш як 5 млрд. «кубів» газу.

І «РУЕ» теж наразі залишається. Як повідомив у ефірі «5–го каналу» Олег Дубина, «є рішення укласти з «Росукренерго» з 1 січня 2008 року договір на поставку газу (за ціною 179,5 дол.), бо сьогодні виникає проблема із закриттям обсягів газу і в Росії, і в Україні». Чи довго це триватиме, пан Дубина відповісти не зміг — мовляв, цю ситуацію треба «проговорити і з «Газпромом», і з урядом».

Міністр палива та енергетики Юрій Продан припустив, що існування «Росукренерго» як посередника може припинитися після того, як Україна сплатить борг. Як запевнив Продан, на рахунку «Нафтогазу» є необхідні кошти, якими можна вже найближчим часом розрахуватися за газ, поставлений у листопаді–грудні. Треба лише виписати схему погашення заборгованості й обумовити точну суму (наразі йдеться про понад 1 мільярд доларів). Остаточно всі ці питання мають бути розв’язані сьогодні в Москві на переговорах керівництва «Нафтогазу» й «Газпрому».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Комісар Євросоюзу з питань енергетики Андріс Пібалгс відреагував на «газовий компроміс» між Україною й РФ спеціальною заявою. «Я вітаю досягнуту угоду між Росією та Україною щодо вирішення їхнього двостороннього газового питання», — зазначає комісар ЄС. Також Пібалгс висловлює сподівання, що знайдене у вівторок рішення «створить базу для стабільних двосторонніх енергетичних відносин між двома країнами, які мають у майбутньому полегшити вирішення таких або схожих двосторонніх проблем».