Блокада «шарікових»

14.02.2008

На запитання, коли відбудеться наступне засідання Верховної Ради й чи відбудеться взагалі, цими днями не може точно відповісти жоден парламентарій, включно з лідерами фракцій. Усе залежить від погоджувальної ради, яку скликає спікер, і яка однаково, зрештою, нічого не вирішує. Вчора ситуація в сесійній залі була стандартною: наявність «блокади», нестача роботи, повітряні кульки з написами «НАТО — ні!» (через них дотепники вже прозвали Партію регіонів і комуністів «шаріковими»). До речі, напередодні більшість цього «реквізиту» працівники апарату ВР винесли із зали, що дуже обурило «регіоналів». Тому вчора вони принесли свою надувну «зброю» назад і знову наполягали на включенні до порядку денного постанови про проведення референдуму перед ухваленням рішення про наближення до НАТО.

Керівники фракцій знову намагалися про щось домовитися на «погоджувальній» зустрічі в кабінеті Голови ВР. Після неї лідер своєї фракції Володимир Литвин зауважив, що навряд чи наступного засідання варто чекати раніше, ніж у п’ятницю. А доти, за словами Володимира Михайловича, «триватимуть консультації, в тому числі з Президентом». Учора на вечір також планувалася окрема зустріч спікера Арсенія Яценюка з фракцією Партії регіонів.

А позавчора, як уже повідомляла «УМ», нардепи таки вирішили продемонструвати, що можуть працювати, якщо захочуть. У вівторок увечері ВР таки «розблокувалася» — «регіонали» погодилися звільнити президію від своєї присутності на півтори години, щоб ухвалити низку соціальних законів. Зокрема, депутати дуже дружно (понад 400 голосами) проголосували за встановлення додаткової відпустки для сімейних лікарів і зміни до закону «Про прожитковий мінімум», а також скоротили чисельність Збройних сил і затвердили собі календарний план на другу сесію.

Але найбільш резонансним того вечора став скандальний закон про державні закупівлі (автор проекту — «НУНСівець» Зварич), який у першому читанні підтримали фракції Партії регіонів (120 «за», 6 «проти» — Дейч, Лавринович, Попеску, Сулковський, Мирний, Ца­рьов), Блоку Тимошенко (135 «за», 2 утрималися, 18 не голосували, 1 відсутній) і комуністів (усі 27 «за»). Блок Литвина та «Наша Україна — Народна самооборона», які наполягають на ліквідації Тендерної палати як корупційного органу держзакупівель, не голосували. Обурені «литвинівці» розповсюдили заяву, в якій заявляють, що «підтримка законопроекту про держзакупівлі фракціями БЮТ, ПР і КПУ свідчить про перевагу корисливих інтересів над політичними». Цим вони фактично повторили позицію Банкової. А фракція «НУНС» пообіцяла, що проситиме Президента не підписувати цей закон у разі його остаточного ухвалення парламентом.

Як припустив у коментарі «УМ» «НУНСівець» Олесь Доній, така добірка законів під час недовгого розблокування роботи ВР була зроблена невипадково. Комусь це було потрібно — показати, як дружно парламент може голосувати за одні питання і як розходяться думки всередині коаліції щодо інших...

 

ОЦІНКА

Балога обвинувачує «новий корисливий тандем»

Керівник секретаріату Президента Віктор Балога різко негативно оцінив прийняття в першому читанні закону про закупівлю товарів і послуг за державні кошти. На думку Балоги, цей законопроект зберігає існуючі на сьогодні корупційні, непрозорі способи проведення тендерних процедур держзакупівель. «По суті, не зламаний злочинний механізм багатомільйонних тіньових оборудок. Під соусом турботи за державні інтереси зроблено новий крок для узаконення масштабних лобістських, сумнівних з точки зору закону комбінацій», — цитує вівторкову заяву Балоги прес–служба СП.

Голова секретаріату звернув увагу, що фракція «НУНС» не підтримала цей законопроект, натомість наголошується, що переважна більшість фракції БЮТ проголосували «за» разом із депутатами від Партії регіонів і комуністами. «Причини зрозумілі, адже авторами–розробниками існуючого «темного» порядку тендерних закупівель є окремі депутати від БЮТ, які разом із «регіоналами» мають від цього дуже–дуже конкретний зиск», — зазначив Балога (у цьому сенсі експерти зазвичай називають імена БЮТівців Сергія Осики та Антона Яценка).

Керівник президентського секретаріату вказує на те, що фракція БЮТ вже вдруге голосує заодно з «Регіонами» (після скандального прийняття закону про Кабмін минулої зими). Балога називає це «очевидною новою політичною комбінацією» та «корисливим тандемом». «Розмови про те, що блок «НУНС» міг утворити так звану «широку коаліцію», так і залишилися гіпотезами. Натомість БЮТ перейшов до практичних дій, зовсім не турбуючись про відповідальність перед своїми виборцями», — наголошує у своїй заяві керівник Банкової.

Учора пан Балога виступив із новою заявою, в якій повідомив, що Президент не підпише закон про державні закупівлі, який «зберігає і розвиває можливості для корупційних оборудок».