Хто «сяде на потоки», які фінансують Євро–2012?

14.02.2008

Ще одна важлива тема, яку розглядали на Кабміні, — підготовка до Євро–2012. Уряд прийняв спеціальне розпорядження, розписавши між органами влади функції і впорядкувавши систему управління. Спроба вийшла не вельми вдалою. Голова Національної агенції з підготовки до футбольного чемпіонату Євген Червоненко розкритикував розпорядження і обурився, що «йде спроба обмежити повноваження агентства». «Було чітко визначено орган, який мусить відповідати за проведення фінальної частини чемпіонату. Що з цього є в постанові уряду — це відповідальність агентства. Але там нема жодного чинника щодо координування», — обурився Червоненко. Євген Альфредович виглядав відверто невдоволеним і сказав, що його агентство не зможе координувати грошові потоки, бо його не визначили координатором. «За словами Прем’єр–міністра, агентству відводиться роль урядового комітету, але ж це — просто поштова скринька», — обурювався запальний екс–«губернатор». Він додав у своєму стилі: якщо не подобається прізвище Червоненко — то «хай буде інше», але «не можна підміняти суть менеджменту і управління».

Урядовці домовилися вдосконалити розпорядження щодо Євро–2012. Нацагенство Червоненка й Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту мають виробити свої пропозиції до законодавства та нормативно–правової бази.

Тим часом «спортивний» міністр Юрій Павленко оптимістично відгукнувся про розпорядження уряду. «Тут головне не галасувати, а щоденно виконувати свою роботу у відповідності до повноважень, — сказав у коментарі «УМ» Павленко. — Агентству надано урядом координуюча роль у питаннях підготовки до Євро–2012, а також цілий ряд відповідальності». Павленко відзначив, що «це перший крок, який зроблений для впорядкування системи управління. Ми ще будемо доопрацьовувати його». «Профільний» міністр не згоден із думкою Червоненка, що Національному агентству не відведено координуючої функції. Павленко натомість закликав агентство приступити до роботи, зокрема, «сформувати структуру, призначити заступників, чого досі не зроблено».