«Тема шантажу залишиться в минулому»

14.02.2008
«Тема шантажу залишиться в минулому»

«А ви, Вікторе Михайловичу, правильно порахували?» (Фото Укрінформ.)

«Раз–два–раз, раз–два–газ»

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко почала вчорашнє засідання уряду із «газової» теми. Вона назвала «дуже доброю новиною» домовленості, досягнуті між президентами України та Росії напередодні в Москві. Із особливим задоволенням відзначила те, що «все ж таки прийнято рішення про прибрання всіх посередників, у тому числі — тіньових, корумпованих із газового ринку».

«Я вважаю, що це велика перемога демократичної команди, — відзначила Тимошенко. — Це ще один крок до наведення порядку на газовому ринку, до подолання корупції, детінізації енергетичного сектору». Пані Юлія висловила сподівання, що «наш уряд включиться в роботу з підписання нових прямих угод з постачання газу з РАТ «Газпром» і зробить усе для того, щоб та потужність, яку мав НАК «Нафтогаз» як компанія, котра займається транзитом газу, реалізацією газу на внутрішньому ринку, була відновлена».

Після вступного слова Тимошенко передала мікрофон першому віце–прем’єрові Олександру Турчинову. Він входив до української «газової» делегації і теж їздив у Москву. За словами правої руки Тимошенко, ціна, про яку було домовлено у Росії, «повністю влаштовує нашу сторону». Він сподівається, що відтак «тема шантажу залишиться в минулому». Турчинов радіє, що Україна та Росія перейдуть на прямі схеми поставки газу, і «в цих відносинах не буде кримінальних посередників, які впливають на міждержавні стосунки».

Плюс тридцять мільярдів

На вчорашньому засіданні уряд також спробував відкоригувати макроекономічні показники на цей рік. Ідеться про встановлення коридорів інфляції та росту ВВП, які потім будуть закладені в розрахунки при доповненнях до бюджету. «Ми поставили перед собою завдання (і думаю, що наш уряд із цим завданням упорається), що інфляція мусить бути значно зменшена, — сказала Юлія Тимошенко. — Попередній уряд закінчив рік з інфляцією майже 17%. Ми говоримо про те, що цей рік ми мусимо, як би не було важко нам, з якої б негативної бази ми не починали, закінчити з інфляцією 9,6—9,8%».

Кабінет Міністрів залишив прогнозований рівень інфляції на рівні 9,6%. Про це вже після засідання уряду повідомив журналістам міністр фінансів Віктор Пинзеник. Водночас екс­перти і міжнародні економічні організації передбачають, що інфляція в Україні становитиме понад 10%.

Зате уряд збільшив прогнозований показник внутрішнього валового продукту. В нинішньому бюджеті він становить 889,4 мільярда гривень. Учора уряд збільшив його до 921 мільярда.