Місце шоу змінити не можна. Лише — дату

13.02.2008

Співголова оргкомітету «другого з’їзду депутатів рад усіх рівнів» у Сіверськодонецьку, голова Луганської облради Валерій Голенко вчора повідомив, що дату цього зібрання пересунуто з 23 лютого на 1 березня. Якогось зрозумілого пояснення такому рішенню Голенко не дав, лише зауважив щось про попередню й остаточну дати. Нагадаємо, що два тижні 55 нардепів–«регіоналів» зверталися до сіверськодонецького міського голови з вимогою надати їм «історичний» Льодовий палац «для зустрічей із виборцями» саме 23 лютого, і дата ця не була «попередньою».

Із чим пов’язаний такий відступ? Певно, насамперед — із залізобетонною антиз’їздівською позицією мера Сіверськодонецька. Володимир Грицишин висунув єдину умову, за якої він погодиться надати приміщення: п’ять мільйонів гривень оренди (в інтерв’ю «УМ» безпартійний голова називав удвічі більшу суму, але у виступах перед городянами трохи опустив планку). Мільйон доларів — сума для олігархів із Партії регіонів невелика, але, схоже, йдеться про принципи. Як партія виглядатиме після цього в очах виборців? Зі спробою «купити» Льодовий палац на один день за шалену суму руйнується міф про беззастережну підтримку «януковичів» на Донбасі. Якщо навіть «місто–символ» пручається... Між іншим, цей міф про Сіверськодонецьк — виробництва самого Голенка. Коли на «регіональному» зібранні в Криму виникла ідея провести «СС–2», і чи то Цеков, чи Колесниченко запропонували влаштувати другу редакцію сепаратистського збіговиська в південній автономії, то голова Луганської облради, як він сам розповідав, наполіг саме на Сіверськодонецьку. Переоцінив, невдаха, свої впливи у власній вотчині. Це при тому, що, за словами Валерія Голенка, мерові міста направлено ще одного листа — цього разу уже зі 120 підписами народних депутатів, які хочуть влаштувати «зустріч із виборцями».

Ще одне можливе пояснення перенесення «СС–2» — відсутність серйозних напрацювань. Зібрати чотири тисячі депутатів «усіх рівнів» в одному місці можливо, але, як потім пояснювати країні, для чого це робилося? А досі жодної конкретної тези «навстречу съезду» так ніде й не пролунало.

До речі, за словами Голенка, на свято повітової демократії в Сіверськодонецьку цього разу не запрошують ані мера Москви Юрія Лужкова, ані навіть ще одного реакційного росіянина — Костянтина Затуліна. Зате Віктор Янукович обіцяв приїхати.

 

ДО РЕЧІ

Більшість депутатів Донецької міської ради (56 із 81) підписали звернення на підтримку ініціативної групи з підготовки «гуманітарного з’їзду» в Сіверськодонецьку. «Тільки спільними зусиллями та активною громадянською позицією, — йдеться у відозві, — народ України може протистояти деструктивним силам, які поставили суспільство на межу гуманітарної катастрофи політикою насильної «дерусифікації» та ігнорування прав і свобод абсолютної більшості жителів країни».

«Регіональні» автори звернення нагадують, що в таких умовах вони не сидять склавши руки. Справді, Донецька міськрада неодноразово виступала проти «практики переписування історії» та спроб «політичної реабілітації спільників фашизму — вояків ОУН–УПА». А відчутний злам у протистоянні «з безвідповідальними «ідеологами», вважають 56 депутатів на чолі зі скандальним секретарем міськради Миколою Левченком, має настати після зібрання в сусідній області. «Ми сподіваємося, що проведення з’їзду в Сіверськодонецьку дозводить напрацювати спільні методи захисту культурної спадщини України та розвитку місцевого самоврядування, що дозводить запобігти загрозі гуманітарної катастрофи в країні», — цитує відозву власкор «УМ» у Донецьку Павло КУЩ, зазначаючи, що більшість пересічних донеччан досі й гадки не має про наближення «гуманітарної катастрофи».