Важка дружба

13.02.2008
Важка дружба

Учора президенти Путін і Ющенко підписали План дій між Україною і Росією на 2008—2009 рр. (Фото Рейтер.)

«Є питання, які треба обговорити. Можливо, вони чутливі. Але ми готові до цього діалогу», — сказав Віктор Ющенко журналістам перед переговорами у Кремлі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Вочевидь найбільш «чутливим» питанням була погроза «Газпрому» радикально збільшити ціну на газ для України. Саме вона пролунала за кілька днів до офіційного візиту українського Президента до Москви і, природно, стала болем номер один у складних стосунках між Києвом та Москвою. Втім учора, завершивши зустріч віч–на–віч, ні Віктор Ющенко, ні Володимир Путін не обмовилися про цю частину своєї розмови. Прикметно водночас, що натомість запланованих півторагодинних перемовин президентів вони тривали три з лишком години.

Слід відзначити, що «газовою» людиною у складі офіційної української делегації був голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина. А крім нього — секретар РНБО Богатирьова, міністр закордонних справ Огризко, перший віце–прем’єр Турчинов, міністри освіти Вакарчук та оборони — Єхануров.

Володимир Путін лише зазначив у короткому слові до журналістів про «широкий спектр питань», які потребують вирішення, — від товарообігу до кооперації в галузі авіації та космосу, від прикордонного співробітництва до Плану дій Україна—Росія на 2008—2009 роки. До речі, підписання згаданого Плану, який умістив 26 позицій двосторонньої співпраці, учора таки відбулося. Загалом План мусить продемонструвати ефективність роботи Комісії Ющенко—Путін. Ця міждержавна комісія найвищого рівня, утворена на папері ще в березні 2005 року, під час першого, зовсім позбавленого тріумфу, візиту Путіна до Києва, де перемогла «помаранчева» команда, так і лишилася благородним доважком до купи невирішуваних десятиліттями проблем між Україною та Росією.

По обіді, відкриваючи засідання Комісії Ющенко — Путін, російський лідер запропонував, як передає УНІАН, «об’єднати зусилля в паливно–енергетичній сфері». «Чітке виконання існуючих домовленостей, стабільність і передбачуваність, взаємодія в цій сфері — не тільки на користь наших двох країн, а й значний чинник забезпечення енергетичної безпеки Європи», — сказав він. І зрештою дав «добро» на розв’язання суперечки між газовими відомствами двох країн: Росія трубу нам не перекриє.

Після зустрічі віч–на–віч обидва президенти приємно посміхалися і обходилися занадто гладкими дипломатичними фразами. Що думалося насправді — дізнаємося вже сьогодні. Також уважні громадяни помітили повідомлення інформагенцій про те, що напередодні президент Росії підписав схвалений обома палатами парламенту РФ закон про денонсацію українсько–російської угоди щодо засобів раннього попередження про ракетний напад (тобто про відмову від послуг раніше орендованих Росією наших радіолокаційних станцій у Севастополі та Мукачевому). Здавалося б, формальність. Але ж оголошена була саме під візит українського Президента.

Знайшовся свіжий сюрприз і в українців, позаяк наша держава вже стала членом СОТ, а Росія — ще ні. Президент Ющенко запропонував у Москві «привести торгово–економічні відносини України і Росії до стандартів СОТ».

Сьогодні півдня Віктор Ющенко ще буде у Москві. Але радше з українцями, а не з росіянами: на сьогодні заплановано покладання квітів до монумента Тарасові Шевченку, зустріч з українською громадою та ознайомлення з діяльністю Культурного центру України в Москві.