А протест–то — «дутий»!

13.02.2008
А протест–то — «дутий»!

Учора «регіонали» влаштували Голові ВР «надувне» свято. (Фото Рейтер.)

Хоча ще зранку повірити в це було складно, але Верховна Рада вчора таки «розблокувалася». Після енної погоджувальної ради лідери фракцій таки домовилися зібратися на вечірнє засідання, щоб реально попрацювати. Воно почалося, щоправда, не о 16–й годині, а після п’ятої. За словами голови фракції Блоку Тимошенко Івана Кириленка, досягти порозуміння вдалося після того, як було вирішено не чіпати конфліктних питань, а обговорювати тільки соціальні й економічні законопроекти. Зокрема, про держзакупівлі, сільську медицину, прожитковий мінімум тощо. А такі резонансні теми, як зняття депутатської недоторканності, запровадження імперативного мандата чи кадрові питання, планувалося відкласти на сьогодні. Очевидно, до цього «конфліктного пакета» зарахують і найгарячішу наразі проблему — НАТО. Через яке, власне, парламент, замість працювати, й загруз у «блокаді».

 

Комуністів непокоїть втрата суверенітету України

Нагадаємо, що Партія регіонів у компанії з комуністами наполягає на тому, аби усі процедури щодо вступу до Північноатлантичного альянсу Україна проходила тільки після загальнонаціонального референдуму з цього приводу. Коаліція ж на таку умову не пристає. Тому ще вчора зранку «регіонали» продовжували блокувати парламентську трибуну і президію, вимагаючи або ухвалити відповідну постанову, в якій чітко буде прописана послідовність дій України щодо НАТО, або відкликати підпис Голови ВР Арсенія Яценюка під листом до Генсека Альянсу. «Ви хоч розумієте, що сьогодні відбувається — частину нашого суверенітету, не питаючи згоди в народу, намагаються передати під контроль воєнного блоку!» — пояснював представникам ЗМІ борець за суверенітет України Петро Симоненко. У тому, що парламент не працює, лідер Компартії звинувачував Президента. Мовляв, Банкова навмисне провокує опозицію на блокування, не погоджуючись на її умови, оскільки «Ющенко не зацікавлений у тому, щоб Верховна Рада працювала».

На запитання «УМ», чим же лідери фракцій займаються на так званих «погоджувальних радах», що ніяк не досягнуть згоди, головний комуніст відповів: «Перетягуванням каната. Кожен сподівається, що інша сторона здасть свої позиції, але в таких принципових питаннях, як майбутнє України (тобто її вступ до НАТО. — Ред.), це неможливо».

«Регіональна» усмішка для коаліції

Зате якщо досі в когось були сумніви в тому, що «регіонали» — це наймиролюбніша політична сила, то вчора вони мали розвіятись, наче газ, яким надувають повітряні кульки. Ними представники Партії регіонів щедро оздобили сесійну залу ВР; до гелевих пухирів було прив’язано синьо–жовті прапори й стрічки. Прийшовши зранку «під купол», нардепи від коаліції виявили там великі жовті й сині повітряні кулі правильної круглої форми з надписами «НАТО — ні!», прив’язані до крісел в опозиційній половині зали. Ну як можна сердитися на людей, які влаштували колегам таку «дитячу» несподіванку? Хай навіть ці люди ламають мікрофони, блокують президію, сидять на голові у спікера і глушать його дудками й сиренами...

«Мало в кого підніметься рука проти повітряної кульки. Бо кульки — це завжди усмішка, бажання дружити. От ми й хотіли, щоб обидві сторони заусміхалися й заговорили (одна з одною), досягли компромісу», — пояснив креативний задум опозиції «регіонал» Нестор Шуфрич.

Коаліція, однак, виявилася невдячною й особливої радості від «надутого протесту» не виявила. «Скільки можна це терпіти — час уже розблокувати роботу ВР, хай і шляхом проведення засідання в іншому місці! А продовжувати гратися в «піддавки» в цьо­му цирку — це недоречно і для коаліції, і для держави, якій треба вирішувати чимало значно нагальніших питань, ніж НАТО», — обурювався БЮТівець Анатолій Семинога. І, за даними «УМ», його думку з цього приводу поділяє чимало «коаліціонерів». Але особисті прагнення депутатів у даному випадку нічого не вирішують — як пояснив Семинога, усе залежить від рішення керівництва коаліції.

Радикально налаштовані представники коаліції тихцем висловлюють незадоволення й діями Голови ВР Арсенія Яценюка — мовляв, досить «боятися» «блокаторів», час уже грюкнути кулаком по столу і проводити засідання парламенту хоч із ними, хоч без них. Зрештою, тиждень тому спікер сам казав, що покладе край безплідним погоджувальним радам. Але, очевидно, у нього є підстави для прагнення таки досягти компромісу «по–доброму».

Як Арсеній Петрович Нестора Івановича «покусав»

Хоча інколи нерви не витримують і в Яценюка. Марно намагаючись перекричати той гармидер, який вчинила опозиція після його появи в сесійній залі, Голова ВР махнув рукою і відмовився відкривати ранкове засідання парламенту. «Працюйте, товариші», — побажав «на прощання» учасникам балагану і пішов до свого кабінету. Вийти звідки так просто вже не зміг — «регіонали» звично відрядили частину найактивніших представників перегородити вихід зі спікерської приймальні. За словами все того ж Шуфрича, зроблено це було суто з метою «запобігти повторенню провокацій» і дати Голові ВР можливість спокійно обговорити ситуацію з лідером ПР Віктором Януковичем (той мав прийти до Яценюка на нараду щодо розблокування роботи парламенту).

До речі, про провокації. Цілий день кулуарами Верховної Ради вперто курсувала чутка про те, що Нестора Івановича... покусав Арсеній Петрович. Сталося це нібито рано–вранці, ще до початку засідання, коли спікер намагався завадити «регіоналам» виламувати мікрофон на його робочому місці в президії. Уявити собі інтелігентного Яценюка, який всаджує зуби в зап’ясток нардепа, щиро кажучи, складно. Та й сам Шуфрич цю інформацію категорично спростовував, жартуючи з натяком на Юрія Луценка: «Нам достатньо міністра, який б’ється. Не вистачало ще спікера, який кусається!». Однак руку, нібито вкушену Головою ВР, показати журналістам категорично відмовився.

 

ПРОХАЧІ

Прошкуратова прийшла по пенсію, а отримала кулю

Хоч як намагалися журналісти «вициганити» яскраву повітряну кульку з надписом «НАТО — ні!» у нардепа від Партії регіонів Ярослава Сухого, він був невблаганним, майже серйозно запевняючи, що дозволу на роздачу партійного реквізиту треба просити в лідера (Януковича). А от парламентарію позаминулого скликання ВР, соціал–демократці Тамарі Прошкуратовій пощастило більше — їй синю «антинатовську» кульку презентував Анатолій Толстоухов. Пані Тамара радісно повідомила, що віднесе її 10–річній небозі, яка лежить у лікарні — не як політичну агітацію, а як «красиву кульку».

На запитання «УМ», яка справа її привела до ВР, Герой України Прошкуратова повідомила, що, по–перше, обрана головою Асоціації народних депутатів, а по–друге, прийшла поговорити з головою «освітнього» комітету про те, як рішенням Київради у двох столичних шкіл були відібрані стадіони — під забудову. Але журналісти сайту «Обком» підслухали, як пані Тамара просила своїх колишніх колег по СДПУ(о), які тепер «регіонали», щоб допомогли збільшити їй пенсію. «Ну хіба можна прожити на 10 тисяч гривень на місяць?!» — нібито бідкалася вчителька Прошкуратова.