«Їх було так багато, що я збилася з рахунку»

13.02.2008
«Їх було так багато, що я збилася з рахунку»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Тепер Оксана говорить, що її підкупили розповідями про красиве життя. При сьогоднішній поінформованості про насильство над людьми повірити в таку простодушність важко. Красиве життя, як і сир у мишоловці, не дістається просто так. Швидше, дівчина розуміла, чим вона буде займатися, але сподівалася, що це буде необтяжливо, прибутково й, може, навіть романтично.

 

Та реальність виявилася іншою: три тижні перебування на турецькому Кіпрі, мабуть, назавжди залишаться для двадцятирічної жінки суцільним жахом. Оксану примусили обслуговувати клієнтів у одному з турецьких казино. Вже з перших днів вона загубила лік часу і зрозуміла, що таке відчувати себе рабою, яку не годують, не дають спати, бо ж треба працювати й працювати: за добу вона обслуговувала 20—25 клієнтів!

«Коли я потрапляла до чергового клієнта, — згадує Оксана, — моїми першими словами ставало прохання про декілька хвилин сну. Клієнтів було настільки багато, що вже в перші дні я збилася з рахунку. При цьому господар щодня нагадував мені про велику суму боргу, який я начебто повинна виплачувати найближчі півроку. Шансів вибратися живою з цього пекла я не бачила».

«На її щастя, Оксана потрапила до рук порівняно лояльних сутенерів Туреччини, — зауважує співробітник центру громадських зв’язків облуправління міліції Галина Кожедубова. — Дівчина не проходила сумнозвісних «тренувальних полігонів» — місць, де ламають волю дівчат, примушуючи займатися сексом у всіх на очах».

Утім Оксані пощастило не лише в цьому. Через три тижні до Туреччини приїхала її подруга Юля. Оксані вдалося передати їй записку і дати зрозуміти, в яку халепу вона потрапила. Юлі ж, у свою чергу, вдається уникнути роботи на сутенерів, тож вона одразу повертається до Сум і знаходить тих, хто підмовив їх із подругою їхати за кордон. Двоє братів, які вербували та продавали землячок у рабство, малюючи перед ними райські перспективи, на цей час уже налагодили свою справу. Та після галасу, зчиненого Юлею, вони були змушені звернутися до закордонних партнерів, і ті повернули Оксану додому.

Проблема, здавалося б, вирішена, але хто б пробачив дівчатам збій у бізнесі? Недавні приятелі–брати почали шантажувати подруг, вимагали повернути гроші, затрачені на документи та дорогу. Зрозумівши, що тиск не припиниться, жінки нарешті звернулися до Сумського міськвідділу міліції, де зі сльозами на очах розповіли шокуючі подробиці своєї подорожі за кордон.

«Нашими співробітниками була організована та проведена операція із затримання зловмисників саме в момент передачі їм грошей, — розповідає начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми обласного УМВС, Олександр Мельник. — У ході проведення оперативної роботи з’ясовуються нові факти їхньої злочинної діяльності. Наразі підозрювані заарештовані, ведеться подальше слідство».

А ТИМ ЧАСОМ...

Слідчим управлінням обласної міліції Сумщини передано до суду кримінальну справу щодо місцевого жителя, який вербував і продавав за кордон жінок для сексуальної експлуатації. За словами прокурора відділу обласної прокуратури Дмитра Єфименка, жертвами зловмисника стали шестеро молодих сумчанок, яких йому вдалося вивезти до Туреччини у період із липня 2006 року по жовтень 2007 року за попередньою змовою із турецькими сутенерами, особи яких слідству встановити не вдалося.

Обвинувачуваному інкримінується ч. 2 ст. 149 Кримінального кодексу (торгівля людьми), яка передбачає позбавлення волі від 5 до 12 років із конфіскацією майна. Справу з обвинувальним вироком направлено для розгляду до Сумського районного суду.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>