Убий у собі дракона!

12.02.2008
Убий у собі дракона!

Товстуни страждають від печії частіше від «жердин». (Фото з сайту http://www.ogoniok.com/)

На планеті важко знайти людину, яка б жодного разу в житті не потерпала від печії. Статистика свідчить, що у третини населення бодай раз на місяць з’являється «пожежа» в горлі й відчуття кислого в роті — наслідок закидання шлункового соку в стравохід. Багатьом людям печія дошкуляє раз на тиждень. Утім бігти до лікаря ні перші, ні другі не поспішають. Бiльшiсть страждальців п’є воду з содою або вживає антацидні (протикислотні) медичні препарати, щоб позбутися неприємних вiдчуттiв. Це не вихід, вважають медики. Печія може сигналізувати про дуже серйозні захворювання органів травлення. І якщо впродовж багатьох років не зважати на ці прояви хвороби, можна дочекатися виразки та звуження стравоходу, кровотеч i навiть раку стравоходу.

 

Сода шлунку — не товариш

Лікарі дуже несхвально оцінюють популярний у народі метод «гасіння» печії за допомогою харчової соди. Прийом гідрокарбонату натрію справді допомагає позбутися неприємного відчуття «пожежі» у стравоході, але ненадовго. Три грами соди підтримують нормальну кислотність шлунка протягом однієї–двох годин. Людина відчуває себе краще і думає, що успішно подолала проблему. Помилкове враження! Після прийому соди в шлунку починає активно вироблятися вуглекислий газ, який різко збільшує обсяг «травного мішка» і подразнює шлункові залози. Останні, у свою чергу, стахановськими темпами видають «на–гора» все більше і більше соляної кислоти. І вже через годину–другу після прийому народного антациду кислотність шлунка може стрімко підскочити і навіть стати більшою, ніж до вживання соди.

Але гастроентерологи називають содовий метод боротьби з печією варварським не тільки через сумнівний антикислотний ефект. Вуглекислий газ, який утворюється внаслідок взаємодії соди з соляною кислотою, різко розширює шлунок і тисне на стінки дванадцятипалої кишки. А це створює загрозу травмування органів, виникнення мікротріщин, появи внутрішньої кровотечі й інших неприємних ускладнень. Неважко здогадатися, що таке самолікування є особливо небезпечним для пацієнтів, які страждають на хронічний гастрит, виразку шлунка та дванадцятипалої кишки...

Потекла кислота через діряві ворота

Медики нагадують, що «гасіння» печії содою має безпечнішу альтернативу. У першу чергу — медикаментозні препарати, які допомагають нейтралізувати кислоту без утворення вуглекислоти. Яку суміш, порошок або таблетку вибрати — залежить від смаку клієнта й товщини гаманця. Якщо ж у домашній аптечці не знайшлося пакетика з антацидним препаратом, можна випити склянку мінеральної лужної води без газу кімнатної температури.

Водночас треба пам’ятати, що будь–який засіб від печії не можна вживати постійно. Епізодично цей симптом виникає у здорових людей, які переїли або хильнули зайву чарку під час застілля. Якщо «пожежа» виникає регулярно, треба звернутися до лікаря, пройти обстеження органів травлення і з’ясувати причину дискомфорту. Адже печія може сигналізувати про розвиток багатьох серйозних захворювань, зокрема грижі та виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки.

Як розповіли «УМ» на кафедрі гастроентерології, дієтології, ендоскопії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, найчастіше печія виникає через проблеми з нижнім стравохідним сфінктером — м’язовим кільцем, розташованим між шлунком і стравоходом. У своєму нормальному стані сфінктер щільно стиснутий. Він відкривається тільки під час проходження їжі зі стравоходу в шлунок, а потім знову стуляє «ворота». Але може статися «поломка» цього чудового механізму. З різних причин (генетична схильність, перенесені захворювання тощо) сфінктер перестає щільно стулятися, і вміст шлунка потрапляє у стравохід. Разом із напівперетравленими продуктами угору закидається жовч і соляна кислота. Їдкі речовини подразнюють слизову оболонку стравоходу (органу, що не пристосований «працювати» в таких умовах), і починається печія.

Як відзначають співробітники Дніпро­петровської державної медичної академії, найчастіше рефлюкс виникає у людини, яка лежить (особливо на лівому боці) або працює, сильно нахиляючись уперед (під час прання, миття підлоги, роботи на городі тощо). Іноді хворому варто лише нахилитися, щоб зав’язати шнурки на черевиках, як його рот відразу наповнюється шлунковим вмістом, а за грудиною з’являється біль («симптом шнурка»).

У «чорному списку» — чай, кава, шоколадка

На жаль, «відремонтувати» сфінктер сучасна медицина неспроможна. Людям із такою проблемою здатна допомогти антацидна (протикислотна) терапія, препарати, які стимулюють моторику шлунка, й дієтичне харчування. Хворим треба уникати продуктів, які стимулюють розслаблення сфінктера: кави, цибулі, часника, томатів у будь–якому вигляді (як свіжих, так і маринованих, у соусі, пасті або кетчупі), цитрусових, чорного хліба, засмажених продуктів, дуже жирних страв, алкоголю (особливо червоних напівсолодких вин), газованої води (особливо солодкої), дуже холодних й дуже гарячих страв. А ще — дотримуватися таких вимог:

Не переїдайте

Якщо накидати у шлунок забагато їжі, він почне роздуватися й виштовхувати просякнуту кислотою масу нагору. Розслаблений сфінктер не зможе протистояти такому активному наступові.

Не «зав’язуйте жир»

Прилягти на диванчик після смачного обіду або вечері (як казала моя бабуся, щоб жир зав’язався) — звичка не з корисних. Залишаючись протягом години після їжі у вертикальному положенні, ви матимете більше шансів уникнути печії, адже тоді кислота залишиться у шлунку, а не потече у стравохід.

Не наїдайтеся на ніч

З цієї ж причини медики рекомендують лягати спати не раніше, ніж через дві години після вечері. Якщо піти «на бокову», дожовуючи на ходу бутерброд із шинкою, сила тяжіння спрацює проти вас. Печія буде забезпечена!

Не пийте чай із м’ятою

Багато хто з нас любить випити перед сном склянку м’ятного чаю, щоб розслабитися, заспокоїтися і швидше потрапити в обійми Морфея. Мало хто здогадується, що м’ята розслаблює сфінктер стравоходу, звільняючи шлях для шлункової кислоти.

Не зловживайте кавою

Кава, міцний чай, шоколад і кола, які містять багато кофеїну, подразнюють запалену слизову і розслаблюють нижній сфінктер стравоходу. Чашка ароматного напою і плитка шоколаду на десерт — і печія не змусить довго себе чекати.

Не вдихайте тютюновий дим

Для організму немає принципової різниці, як у вашу кров потрапив нікотин та інші продукти горіння сигарети — коли ви палите самі або дихаєте «кільцями», випущеними вашим сусідом. Тютюновий дим розслаблює сфінктер і збільшує утворення шлункового соку.

Не носіть тісного одягу

Люди, які страждають від печії, нерідко відчувають полегшення після того, як ослаблять пасок, замінять ремінь на підтяжки або вдягнуть штани, які не врізаються в живіт. Один американський гастроентеролог порівняв шлунок людини з тюбиком зубної пасти. Якщо на тюбик добре натиснути, з нього вийде паста. Так і зайвий тиск на шлунок і кишечник призводить до того, що кислота «заповзає» у стравохід і подразнює ніжні стінки органу, не пристосованого для роботи в такому агресивному середовищі.

Слідкуйте за фігурою

Струнка людина має більше шансів уникнути неприємної «зустрічі» з печією, ніж людина, яка страждає від ожиріння. Причина — у внутрішньому жирі, який тисне на кишечник і шлунок не гірше від тугого паска. Жир, на відміну від елементів одягу, не скинеш легким порухом руки, тому товстунові важче подолати «пекучий» напад.