Голландський «чі–і–із»

12.02.2008
Голландський «чі–і–із»

Юрій Дяченко (ліворуч) на турнірі в Голландії проявив себе з найкращого боку. (Фото Рейтер.)

Минулого уїк–енду наша національна команда продовжила підготовку до квітневого чемпіонату світу. Другим бойовим випробуванням для збірної України став етап Кубка виклику в голландському містечку Тілбург, більш відомому шаховими турнірами. Тут суперниками «синьо–жовтих» були угорці, хорвати й господарі турніру.

До табору збірної цього разу приїхав представник російського клубу — Сергій Климентьєв з омського «Авангарду», який результативно зіграв в останніх турах суперліги. З латвійського «Металургс» Володимир Голубович — керманич цієї команди та національної збірної за сумісництвом — привіз Павла Борисенка. Крім 14 гравців «Сокола», у Броварах потренувалися та підсилили збірну на «челенджі» семеро білоруських легіонерів: Валентин Олецький і Денис Ісаєнко («Гомель»), Роман Сальников, Віталій Люткевич і Дмитро Якушин («Керамін»), Юрій Наваренко («Вітебськ»), Олександр Побєдоносцев («Хімволокно»). Через травми до колективу не приєдналися Олег Благий, Сергій Черненко й Костянтин Симчук. Натомість порадував поверненням до команди воротар Ігор Карпенко. Його партнером на останньому рубежі став колега по «Соколу» Вадим Селіверстов.

У четвер збірна вилетіла в Голландію, а вже в п’ятницю провела найпринциповіший матч на турнірі — з угорцями. Закинувши чотири шайби вже в першому періоді, а загалом перемігши з рахунком 6:2, наші хокеїсти сповна помстилися сусідам за грудневу поразку на «челенджі» в Мішкольці. Це не може не радувати, адже саме угорці фігурують серед наших основних суперників на світовій першості в першому дивізіоні. Наступні зустрічі «синьо–жовтих» — із хорватами й голландцями — були більше схожі на тренування з підвищеною відповідальністю. Особливо порадував наставників Юрій Дяченко — форвард, який не завжди потрапляє до заявки «Сокола» на матчі російської «вишки», в кожному поєдинку «челенджа» відзначився дублем і став кращим бомбардиром.

Перед вояжем до Тілбурга Володимир Голубович зазначав: «Турнір важливий не лише з точки зору тактичного малюнка гри. Мені хотілося б побачити в дії організаційний механізм збірної: як збирається інформація, запрошуються гравці. Бо від цього також багато що залежатиме в Японії». Певно, другий турнірний успіх у сезоні залишив у тренера позитивні емоції. Надто ж з урахуванням подальшого посилення команди, яке очікується вже безпосередньо перед світовим форумом. Попередню згоду зіграти в Саппоро дали «росіяни» Симчук, Касянчук, Варламов, Шахрайчук, а також обидва наші форварди в НХЛ (хоча, крім українського паспорта, в Понікаровського є канадський, а в Федотенка — американський).

Учора збірна повернулася до Києва, а вже сьогодні й завтра на її базовий клуб — «Сокіл» — очікують двобої російської першості з леніногорським «Нафтовиком». Початок ігор у столичному Палаці спорту о 19.00.

 

ТАБЛО

Турнір серії Європейського кубка виклику. Тілбург (Голландія). 8–10 лютого

Голландія — Хорватія — 1:0

Україна — Угорщина — 6:2 (4:0, 0:1, 2:1; Наваренко, 4 (більш.), 57; Пастух, 6; Дяченко, 12, 49; Якушин, 18 — Холеши, 23; Шофрон, 59 (більш.))

Голландія — Угорщина — 0:3

Україна — Хорватія — 8:0 (1:0, 3:0, 4:0; Сальников, 12 (більш.), 35, 58 (більш.); Ісаєнко, 30 (більш.); Дяченко, 34 (більш.), 47; Харченко, 50; Цируль, 51)

Хорватія — Угорщина — 6:1

Україна — Голландія — 11:2 (6:2, 2:0, 3:0; Бобкін, 10; Цируль, 13 (більш.); Пастух, 14 (більш.); Дяченко, 15, 59; Сальников, 18, 57; Побєдоносцев, 19; Срюбко, 26, 55; Борисенко, 39 — Тойніссен, 9, 12 (більш.))

Підсумкове становище:

І В П Ш О

1. Україна 3 3 0 25–4 9

2. Угорщина 3 2 1 11–7 6

3. Голландія 3 1 2 3–14 3

4. Хорватія 3 0 3 1–15 0

 

А ТИМ ЧАСОМ У НХЛ...

Результати команд українців: «Міннесота» — «Айлендерз» — 4:3 ОТ (Федотенко «А» — 18:17, 3 кидки, «–2»), «Атланта» — «Тампа–Бей» — 2:1 ОТ (Житник «А» — 20:05, 1+0, 1 кидок, «+1»), «Торонто» — «Детройт» — 3:2 ОТ (Понікаровський «Т» — не грав). Український захисник Олексій Житник, закинувши другу шайбу в сезоні, приніс «Атланті» перемогу в овертаймі над «Тампою», за що його визнали першою зіркою матчу.