Бронзовий початок

12.02.2008
Бронзовий початок

Фініш Оксани Хвостенко: виклалася на всі сто. (Фото Рейтер.)

Перший же комплект нагород, який було розіграно на чемпіонаті світу в Остерзунді, не обійшовся без української «адреси». Рік тому в італійській Антерсельві наші біатлоністи так само «вистрілили» уже в стартовій гонці — тоді на «бронзову» сходинку п’єдесталу піднявся Андрій Дериземля. Цього року настала черга жінок. Оксана Хвостенко не спасувала перед відповідальністю й очікуваннями, зверненими саме на неї. Чітко спрацювавши на стрільбищі й непогано розігнавшись на трасі, чернігівка здобула вже традиційну для нас бронзову медаль. І тим самим задала українській збірній оптимістичний настрій на весь чемпіонат.

 

Тягар очікування й радість п’єдесталу

Захищати синьо–жовтий прапор у стартовому спринті головний тренер українців Євген Колупаєв довірив Оксані Хвостенко, сестрам Семеренко та бронзовій призерці Олімпіади–2006 у цій дисципліні Лілії Вайгіній–Єфремовій. Прикметно, що чудово організований чемпіонат світу розпочався зі старту українки — Валентини Семеренко.

Бути першовідкривачем — не надто вдячна справа, адже орієнтуватися немає на кого. Та у спринті головний орієнтир — стрільба. Промахи тут дорого коштують. Старша з близнючок успішно закрила всі десять мішеней на двох вогневих рубежах. Результат, показаний Валею на фініші, тривалий час був мірилом для інших біатлоністок. Проте фаворитки стартували пізніше.

Серед них і головна наша надія — Хвостенко. Свій статус чернігівка взялася виправдовувати одразу. Чиста робота при стрільбі лежачи — й Оксана залишає стадіон другою, програючи лише Магдалені Нойнер, яка теж жодного разу не змазала (до речі, в суботу німкеня якраз відзначала 21–річчя). На другому колі вона випереджала нашу співвітчизницю на 22 секунди. Однак Лєна, як її називають фани, поплатилася за «реактивність» аж чотирма незакритими мішенями, що автоматично викреслило її з числа претенденток на медаль. Натомість Оксана продемонструвала у стрільбі стабільність.

Очікування суперниць на фініші, мабуть, найтяжча частина гонки, надто ж якщо твоє прізвище тримається на медальній позиції. Ось час Хвостенко поліпшує німкеня Андреа Хенкель. Утім основна когорта сильних суперниць ще на дистанції. Другий вогневий рубіж, на наше щастя, нещадно відправляв одну біатлоністку за другою мотати штрафні кола — шведку Олофссон (яка, до речі, перебуває на третьому місяці вагітності!), француженку Байї, росіянок Юр’єву та Слєпцову. Тож посунути нашу Оксану змогла лише одна суперниця — Альбіна Ахатова. Ця росіянка, лише влітку повернувшись із декретної відпустки, стала віце–чемпіонкою світу. А «золото» дісталося Хенкель.

Цікаво, що дві спортсменки — чи то захопившись перипетіями боротьби, чи то через неуважність — промчали повз фінішну пряму. Спочатку до розвилки поверталася росіянка Гусєва, а потім і полячка Гвіздон.

Результат Валі Семеренко виявився 16–м. Єф­ремова опинилася за межами залікової зони піс­ля трь­ох прома­хів (33–тє місце), Віта Семеренко змазала на стійці двічі (35–та позиція).

Зазначимо, що Оксана Хвостенко піднялася на світовий подіум вдруге у своїй кар’єрі. У 2003 році в Ханти–Мансійську вона була срібною призеркою в естафеті.

«Застрелений» шанс

На гонку переслідування кваліфікувалися всі наші учасниці спринту. Однак Вікторія на недільний старт не вийшла. Виявляється, вона захворіла ще перед суботньою гонкою, проте приховала недугу від тренерів. Через температуру 37,2оС, як потім зізналася спортсменка, її похитувало на стрільбищі — мабуть, через це й довелося бігти два кола штрафу.

«Персьют» українки розпочали обнадійливо. Перший вогневий рубіж пройшли «чисто»: Оксана зберігала третє місце, Валя піднялася на 12–те, а Лілія — на 22–ге. Та друга стрільба — просто біда. Два промахи відкинули Хвостенко на десяту позицію, Єфремову — в кінець третього десятка, а одна незакрита мішень обернулася для Валі Семеренко 14–ю позицією.

Врахувавши недоліки, дівчата виправилися на стійці. Крім Лілії. Оксана пішла на дистанцію сьомою, однак «застрелила» свої шанси на квіткову церемонію поруч із п’єдесталом (а це вісімка найкращих) двома промахами на останньому рубежі. В унісон із подругою по команді відпрацювала й Валентина, заробивши такі самі два кола штрафу. Натомість Єфремова несподівано відстрілялася влучно, піднявшись із сорокової позиції.

Другу золоту нагороду Остерзунда виграла Хенкель, яка знову бездоганно спрацювала на стрільбищі. Для Андреа це вже п’яте «золото» чемпіонатів світу. Слідом за нею фінішувала Юр’єва, залишивши Ахатовій «бронзу». Стабільність продемонстрували норвежка Тора Бергер та француженка Сандрін Байї — як і в спринті, вони показали четвертий і п’ятий результати. Нойнер, попри чотири кола штрафу, піднялася з 17–го місця на шосте.

«Потенціал Оксани Хвостенко набагато вищий за цей результат, — дещо розчаровано коментує Євген Колупаєв. — Гонка з чотирма вогневими рубежами, на яких вона вирізняється чіткою і влучною роботою, — якраз для неї. Очевидно, причиною нерозбитих мішеней став вітер, на який Хвостенко не звернула увагу».

«Чудо» від Чудова

У суботу через застуду на чоловічий спринт не вийшов один з потенційних претендентів на п’єдестал німець Міхаель Грайс. Проте й без нього напруги на трасі не бракувало. Лідерство прогнозовано захопив норвежець Оле–Ейнар Бйорндален. Але надії на черговий чемпіонський титул перекреслили дві осічки у стрільбі стоячи. Ветеран сучасного біатлону й співвітчизник Бйорндалена Халвард Ханевольд відстрілявся без браку й «привіз» п’ятиразовому тріумфатору Олімпійських ігор майже десять секунд.

У розподіл нагород втрутив­ся росіянин Максим Чудов, який пішов на дистанцію одним з останніх. Пізній стартовий номер не завадив йому створити сенсацію. Чиста стрільба — й росіянин посуває норвежців із вершини.

Швидко, а головне влучно, розібрався з мішенями й капітан збірної України В’ячеслав Деркач. Перший вогневий рубіж він залишив шостим, а після другого посунувся на одну позицію. Швидкість на останньому колі — одна з найбільших «хвороб» наших біатлоністів. Однак 16–те місце — це найкращий показник В’ячеслава в цьому сезоні. До того ж висока щільність результатів дала Деркачеві непоганий шанс на гонку переслідування.

І в «персьюті» українець поступово поліпшував своє становище до заключної стрільби. Третій вогневий рубіж він залишив 11–м. Проте, як і його дружина Оксана Хвостенко, Деркач розгубив перевагу на останньому снайперському випробуванні, «настрілявши» аж 450 додаткових метрів. За його словами, виною трьом колам штрафу — втома, накопичена за два дні змагань.

Загалом, у гонці переслідування всі наші спортсмени погіршили свої суботні спринтерські досягнення. Андрій Дериземля, який на 10–кілометрівці набрав перші залікові очки в сезоні, в неділю намотав чотири кола штрафу й опинився в середині четвертого десятка. Стабільно влучний Олександр Біланенко не схибив лише на третій стрільбі. Олексій Айдаров, від якого Колупаєв чекав найкращих результатів, в обох гонках був найгіршим з українських біатлоніcтів.

Боротьба ж за «золото» знову розгорнулася в норвезько–російському протистоянні. Цього разу Бйорндален не віддав лідерства, здобувши вже 80–ту біатлонну перемогу (в тому числі десяте «золото» чемпіонатів світу). Лише раз він пропустив Чудова вперед — мабуть, бажаючи відпочити за спиною молодого суперника. Та за кілька секунд Оле–Ейнар відновив статус–кво. Три чверті дистанції тримався в трійці Ханевольд, однак промах на останній стійці звів усі його зусилля нанівець — він дев’ятий. Бронзову медаль незадовго до фінішу в росіянина Дмитра Ярошенка відібрав німець Александр Вольф, який піднявся аж із 19–го місця.

* * *

Учора в Остерзунді був день відпочинку — спортсмени тренувалися, готуючись до наступних стартів. Сьогодні ми вболіватимемо за наших у змішаній естафеті. Щоправда, Євген Колупаєв попереджав, що має намір виставити на цей старт переважно резервістів.

 

ПРЯМА МОВА

Оксана Хвостенко,
бронзова призерка чемпіонату світу–2008:

— Разом із тренерами ми сподівалися на те, що набудемо оптимальної форми саме в Остерзунді. До того ж траса зі спусків і підйомів мені подобається більше, ніж рівнинна. Я із завмиранням серця чекала фінішу опоненток. Ця нагорода стала для мене сюрпризом.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Остерзунд (Швеція). Жінки. Спринт (7,5 км). 1. Хенкель (Німеччина) — 19 хв. 43,1 сек. (0 промахів). 2. Ахатова (Росія) — відставання 12,7 сек. (0). 3. Хвостенко — +23,2 (0)… 16. Семеренко Вал. — +1.10,3 (0)... 33. Єфремова — +1.42,1 (3)... 35. Семеренко Вік. (усі — Україна) — +1.51,1 (2)...

Гонка переслідування (10 км). 1. Хенкель — 28.56,0 (0). 2. Юр’єва (Росія) — +20,5 (0). 3. Ахатова — +38,5 (0)... 10. Хвостенко — +2.24,2 (4)... 20. Семеренко Вал. — +3.27,4 (3)... 28. Єфремова — +3.43,9 (4)...

Чоловіки. Спринт (10 км). 1. Чудов (Росія) — 22.25,4 (0). 2. Ханевольд — +19,8 (0). 3. Бйорндален (обидва — Норвегія) — +30,0 (2)... 16. Деркач — +1.16,7 (0)... 29. Дериземля — +1.49,7(1)... 44. Біланенко — +2.07,9 (0)... 52. Айдаров (усі — Україна) — +2.24,7 (3)...

Гонка переслідування (12,5 км). 1. Бйорндален — 31.04,5(2). 2. Чудов — +10,1 (4). 3. Вольф (Німеччина) — +42,8 (1)... 27. Деркач — +2.32,8 (3)... 36. Дериземля — +3.08,2 (4)... 46. Біланенко — +4.04,9 (3)... 53. Айдаров — +4.49,2 (3)...