Зимова цеглина будівничого Міхи

08.02.2008
Зимова цеглина будівничого Міхи

Українці й кіпріоти сильнішого не виявили (в боротьбі — Олександр Кучер). (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Необхідність проводити матчі національних команд посеред зими спіткала нас лише останніми роками, коли УЄФА виділила в лютому офіційне вікно в календарі. Щоправда, переслідувати якісь високі цілі з побудови гри для збірної України в цей час навряд чи можливо з об’єктивних причин. Тож короткочасна зустріч футболістів на Кіпрі мала, швидше, ознайомчий характер: гравці (та й то не всі основні) почали призвичаюватися до нового тренера. Про «прохідний» характер спарингу свідчить і майже повна відсутність інтересу до гри з боку місцевих уболівальників, яких на стадіоні в Нікосії зібралося менше тисячі. Чималу частину аудиторії склали футболісти «Дніпра», донецького «Металурга» й «Динамо–2», які проводять на острові Афродіти збори.

Михайличенко дещо здивував уже стартовим складом. І не тільки появою новобранця Допілки (а наприкінці на поле вийшов й інший дебютант — Мандзюк), а й обраною захисною схемою гри з одним нападником Воробеєм і двома хавбеками оборонного плану Тимощуком та Михаликом. Думається, для того, щоб випробувати захисний варіант, у нас будуть більш гідні для цього суперники; але навіщо було грати від оборони з Кіпром?

Форвард «Дніпра» запам’ятався лише неточним ударом на першій хвилині, а потім просто «загубився». Ротань, Назаренко й Гусєв не знаходили можливості постачати Воробеєві м’яч, допускаючи, як і більшість співвітчизників, багато помилок у передачах. При цьому впадало у вічі, що хлопці намагаються діяти комбінаційно, та виходило це рідко.

Ще більше проблем виявилося в захисті. Правий динамівський захисник Олег Допілка частенько втрачав позицію, хоча не боявся йти в обігрування. Кучер із Русолом теж періодично губили суперників у своєму штрафному майданчику. Внаслідок цього, власне, кіпріоти спочатку поцілили в штангу, а потім і заробили 11–метровий. Шовковський був безсилим — 0:1.

За такого невисокого темпу переломити несприятливий хід поєдинку міг лише випадок. Голкіпер господарів уже в першому таймі показав своє слабке місце, лише ногами парирувавши кручений удар Назаренка. А в другому — й зовсім припустився ляпу, дозволивши м’ячу після удару Мілевського заскочити у ворота (перед цим у відборі вдало зіграв Михалик).

Ще один номінальний форвард, Гладкий, діяв на позиції правого півзахисника й відзначився хіба що ударом головою після кутового.

Кіпріоти були неспроможні відповісти чимось суттєвим, а гості мали шанси вирвати перемогу в такого пересічного суперника. Але черговий постріл Тимощука припав повз ворота, а удар Назаренка з десяти метрів за дві хвилини до фінального свистка Гіоргалліді перевів на кутовий.

Тож результатом дебютного матчу Міхи стала млява, навіть на тлі зимової туги за футболом, гра. Утім далекосяжні висновки робити не варто. Йдеться лише про пробу пера. Та й Блохін, пригадується, починав плідну роботу на чолі збірної із сірих нічийок у спарингах. Коли гравці наберуть форму й у тренерів буде більше часу для роботи з командою, тоді й можна буде оцінити здобутки (або втрати) Михайличенка.

 

ТАБЛО

Кіпр — Україна — 1:1

Контрольний матч. Нікосія, стадіон GSP. 1000 глядачів

Голи: Алонефтіс, 19 (пен.) — Мілевський, 70

Кіпр: Гіоргалліді, Хараламбус, Сатсіас (Хрістакіс, 67), Оккарідес (Ламбру, 46), Параскевас, Хрістосмус (Гарпозіс, 46), Алонефтіс (Алексус, 80), Хараламбідес, Макрідіс (Георгіос, 60), Ніколау, Ясуміс (Георгеадіс, 60).

Україна: Шовковський, Допілка (Єзерський, 75), Кучер, Русол, Шевчук (Федорів, 75), Михалик (Мандзюк, 88), Тимощук, Ротань (Гладкий, 46), Гусєв (Гай, 60), Назаренко, Воробей (Мілевський, 46)

Попередження: Хараламбідес, 43

 

ПІСЛЯМОВА

Олексій Михайличенко, головний тренер збірної України:

— Ми показали навіть, як кажуть, не весняний, а зимовий футбол: не ті швидкості, не така координація, не така робота з м’ячем. Але хлопці при цьому старалися, намагаючись досягти прийнятного результату. Щоправда, їм часто бракувало сил, адже вони працюють на зборах своїх клубів.

У першому таймі ми припустилися багатьох помилок у захисті (оборонці вперше грали в такому сполученні), одна з яких і призвела до голу. Проте саме контрольні матчі й дозволяють налагодити взаєморозуміння між футболістами, а тренерам випробувати якісь тактичні схеми.

Артем Мілевський, нападаючий збірної України:

— Збірна Кіпру виявилася не такою вже слабкою командою — в першому таймі вона виглядала гідно, створивши кілька небезпечних моментів біля наших воріт. Після перерви ж ми перехопили ініціативу й могли забити не один м’яч, а більше. Хоча треба враховувати, що ми грали на тлі навантажень і не продемонстрували все, на що здатні.

Вважаю, Михайличенко найбільше підходить для збірної України. Він чудово знає гравців, і в наступних матчах команда повинна лише додавати.

Андрій Воробей, нападаючий збірної України:

— Збірна України досягла непоганого результату, оскільки чемпіонат Кіпру зараз у розпалі, а ми лише готуємося до сезону. Крім того, деякі ігрові зв’язки ми випробовували вперше.

Олександр Шовковський, воротар збірної України:

— Мене радує, що ми ні в чому не поступилися супернику. Особливо з урахуванням, що збірна України давно не збиралася, а нині фактично створюється наново; гравці лише підлаштовуються один під одного.

(www.dynamo.kiev.ua, «Спорт–Експрес»)

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У другому матчі на турнірі в Португалії молодіжна збірна України зіграла внічию з командою Шотландії — 2:2 (Степаненко, 42; Льопа, 50 — Арсілд, 64; Конрой, 70). Останні 15 хвилин українці грали в більшості після вилучення Кюсберта, але не змогли скористатися чисельною перевагою.

Україна: Каніболоцький, Зоря, Вовкодав, Курилов, Селін, М. Пашаєв, Степаненко, Лугачов (Чеснаков, 68), Льопа, Семененко (Макаренко, 76), Лисенко.