Банальна пожежа — банальна смерть?

07.02.2008

Сьогодні в цьому п’ятиповер­ховому будинку холодно і темно: дім закопчений, знеструмлений, у ньому потріскалися батареї опалення . Його мешканці потерпають. Але можуть радіти принаймні тому, що лишилися живими. Та двоє з них уже ніколи не радітимуть.

Загалом усе могло бути значно гірше. Але, на щастя, десь після дев’ятої вечора один із мешканців вирішив прогуляти свого собаку. На сходах відчув запах горілого і побачив, що з–під дверей квартири навпроти почав клубочитися чорний дим. Удвох зі ще одним сусідом вони намагалися відкрити металеві двері, поливали їх водою. Чули, як з того боку хтось стукає, намагаючись вийти, але не може впоратися із замками. Згодом дим став густішим, а голоси стихли.

Пожежі передували події доволі банальні. У квартирі, повідомляють фахівці центру зв’язків із громадськістю обласного управління МНС, жили троє: бабуся, сорокарічна донька та двадцятирічний онук. Донька вже багато років ніде не працювала, зловживала спиртним, полюбляючи «посидіти в товаристві». Бабуся–пенсіонерка мусила підробляти на двох роботах, аби якось виживати. Син, може, через специфічну родинну ситуацію, потрапив до тюрми і лише місяць тому повернувся додому. Намагався працевлаштуватися, материних «захоплень» не підтримував.

Того вечора мати гуляла з черговою компанією. Бабуся пішла на нічну зміну, хлопець, очевидно, пішов до іншої кімнати спати.

Як вважає бабуся, пожежа спалахнула через те, що донька, напившись, часто курила та гасила цигарки просто об ліжко. До цієї версії схилилися й фахівці пожежно–рятувальної служби.

Можна лише уявити, в якому стані була компанія, якщо ніхто не кинувся вчасно погасити вогонь. Коли ж через п’ять хвилин після виклику приїхали пожежники, величезне полум’я вже виривалося з балкону на четвертому поверсі на п’ятиметрову висоту. Шість тонн води знадобилося, аби погасити пожежу. «Наші будинки начинені синтетикою, — кажуть рятувальники. — Тому все спалахує миттєво, температура сягає тисячі градусів».

Із цього пекла потрібно було визволяти людей. Автодрабиною зняли трьох із компанії, вісьмох мешканців вивели задимленими сходами.

У квартирі, де виникла пожежа, згоріло геть усе. В кімнаті, найвіддаленішій від осередку пожежі, знайшли сина. Він задихнувся. Мати і в останню мить не кинулася його рятувати — вибігла на балкон. Але жахливий вогонь наздогнав її там.