Хай–тек для звіринця

07.02.2008

Черкаська міська рада призначила нового керівника зоопарку. Ним став досвідчений ветеринар, голова міського клубу любителів тварин Євген Ван, який обіцяє грандіозні зміни у звіринці. Водночас депутати виділили 150 тисяч гривень, більша частина з яких піде на харчі для тварин. Тож леву тепер дадуть м’яса. Ще 70 тисяч вкладуть у реконструкцію «хатинки» для фазанів і на розробку проекту зовнішнього вигляду зоопарку, аби він став привабливим.

«Уже за два роки, якраз до 30–річчя зоопарку, ми капітально його реконструюємо. В 2008 році збудуємо павільйон для тропічних тварин, акваріум та тераріум. Там буде опалення й водопостачання. Для реалізації задуманого на наступний рік та на їжу для тварин необхідно 5 мільйонів гривень. Із міської казни в 2008 році планується виділити 2 мільйони гривень. Решта — інші джерела та спонсорські кошти», — зазначає новопризначений директор Черкаського зоопарку Євген Ван. За його словами, вже опрацювано план–макет реставрації звіринця. Він буде у стилі хай–тек. Також заплановано реконструкцію головного входу та кількох павільйонів для страусів і копитних тварин. Із озера, котре є на території зоосаду, зроблять каскад озер. А ще облаштують так звану контактну зону, де відвідувачі звіринця матимуть змогу пригостити його мешканців чимось смачненьким.

Ще через рік зоопарк відремонтує решту «квартир» звірів, зокрема, поліпшаться умови проживання хижаків та птахів. Тоді ж на території зоопарку збудують зооветеринарний блок, зоомагазин та кафе. Реконструкцію зоопарку проводитимуть за новітніми технологіями — вітрогенератори вироблятимуть електроенергію, а сонячні батареї та геліоустановки грітимуть воду.

Нині Євген Ван формує команду фахівців. Він переконаний, що Черкаський зоопарк має не лише розводити та зберігати рідкісних звірів, а й бути науковою установою, фінансово незалежною.