НОВИНИ ПЛЮС

07.02.2008

Косово на порозі незалежності

Керівництво провінції Косово — президент Фатмір Сейдію, прем’єр­міністр Хашим Тачі та глава парламенту Якуп Краснічі — після зустрічі з главою МЗС Албанії Лулзимом Башею, оголосило, що незалежність Косова буде проголошено найближчим часом. Албанські ЗМІ навіть називають дату — 17 лютого. «Важливо, щоб ЄС і США спільно прийняли рішення про визнання Косова», — заявив Тачі й додав, що вже провів відповідні консультації з Дімітрієм Рупелем, керівником МЗС Словенії, яка зараз головує в ЄС, і косовська влада перебуває «в постійному контакті з США».

Вже підготовлено проект Конституції, якою Косово проголошується парламентською республікою. Позавчора робоча група узгодила варіанти державних символів Косова: парламентарі повинні будуть вибрати прапор — на підставі трьох затверджених варіантів, та герб із двох запропонованих.

ОБСЄ може бойкотувати російські вибори

ОБСЄ не задовольнили пропозиції ЦВК Росії про чисельність та терміни прибуття в Москву їхніх спостерігачів на виборах президента РФ. «Ми наполягаємо, щоб місії наших спостерігачів було дозволено прибути в Росію не пізніше наступного тижня, хай навіть 15 лютого», — повідомив агенції «Інтерфакс» офіційний представник ОБСЄ Кертіс Баден. На його думку, кількість спостерігачів, які повинні працювати в Росії, мусить складати 50 осіб. Інакше ОБСЄ бойковуватиме участь своєї місії у виборах. ЦВК Росії наразі готова прийняти лише п’ятьох спостерігачів, а ще 50 — не раніше 20 лютого.

Європейський погляд із космосу

На сьогодні (о 21.45 за київським часом) заплановано старт із Космічного центру імені Кеннеді, штат Флорида, американського човника «Атлантіс», який нарешті має винести на навколоземну орбіту європейську космічну лабораторію Columbus. Цей модуль має стати першою і головною цеглиною для наступного будівництва в космосі Європейської космічної станції (ЄКС) на зразок уже діючої Міжнародної космічної станції. Вартість будівництва ЄКС — 5 мільярдів доларів. Сам лабораторний модуль обійшовся в 1,3 млрд. євро.

Найшвидший потяг планети

Французька компанія Alstom позавчора представила новий швидкісний потяг­електровоз, повідомляє БіБіСі. Новий потяг, який має назву AGV, може розвивати робочу швидкість до 360 кілометрів за годину за допомогою двигунів, які встановлені під кожним із вагонів. У квітні минулого року такий багатодвигуновий склад встановив світовий рекорд швидкості на стандартній залізниці — 574,8 кілометра за годину.

AGV є спадкоємцем потягів класу TGV, які вже курсують на французьких залізницях і розвивають швидкість до 320 кілометрів за годину. На потягах TGV двигуни встановлені лише в носовій та хвостовій частинах. Двигуни нового «наземного лайнера» мають вищий коефіцієнт корисної дії, ніж у попередника, а вдосконалена конструкція вагонів дозволяє перевозити більшу кількість пасажирів. Його експлуатація буде навіть дешевшою, ніж TGV. Італійська компаніяперевізник уже придбала 25 таких потягів, регулярна експлуатація яких на Апеннінському півострові розпочнеться 2011 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>