Переможець бере все

07.02.2008
Переможець бере все

Наразі картина така, що у демократів трохи попереду місіс Клінтон, а від республіканців майже напевне балотуватиметься ветеран В’єтнаму Маккейн. (Фото Рейтер.)

Позавчора Сполучені Штати жили наразі найбільшою подією цьогорічних президентських виборів: так звані праймеріз, тобто попередні вибори, відбулися відразу в 24 штатах, зокрема з ключовим з огляду на найбільшу кількість населення — Каліфорнією.

Відтак праймеріз відбулися загалом вже у 32 із 50 штатів. Із неохоплених попередніми виборами штатів інтригуючим лишається Техас (там праймеріз пройдуть у березні).

Упродовж попередніх виборів у кожному зі штатів визначається переможець від Демократичної та Республіканської партій. Якщо партійний кандидат набирає в якомусь штаті 50 відсотків плюс один голос чи більше, то йому дістаються всі виборці від цього штату, які віддадуть за нього голоси на заключній партійній конференції з висування кандидатом у президенти. Кількість виборців, які отримують мандат депутата на заключну виборчу конференцію, пропорційна чисельності населення штату.

Позавчорашні праймеріз були позначені дуже великою активністю. Високій явці на виборчих дільницях не зашкодили навіть сильні бурі та торнадо, які пройшлися кількома центральними штатами США і забрали життя 35 осіб та залишили пораненими більше 100 осіб.

У передвиборчій гонці в таборі Демократичної партії залишаються лише двоє претендентів (з дев’яти на старті) — сенатори Хілларі Клінтон і Барак Обама. Попри вузький вибір, навіть після «супервівторка» важко передбачити, хто з цих двох отримає номінацію від своєї партії. Станом на вчорашній день ще не було закінчено остаточний підрахунок відданих на праймеріз голосів, але навіть цього вистачило для висновку. Хілларі Клінтон перемогла у восьми штатах і здобула 462 виборці, а Барак Обама — у 13 і здобув 422 виборці. Дані по штату НьюМехіко вчора ще остаточно не були встановлені, але там із невеликим відривом теж лідирувала Хілларі Клінтон. Загальна перемога за сенатором Клінтон пояснюється тим, що вона перемогла у більших за населенням штатах, а Обама — у маленьких. На думку експертів, до фіналу перегонів за номінацію від Демократичної партії ще дуже далеко. Для перемоги на з’їзді потрібно набрати 2025 виборців.

У республіканців залишається четверо претендентів, але після «супервівторка» сенатор Джон Маккейн має 420 додаткових виборців і вирвався настільки далеко вперед, що суперникам уже не наздогнати його. Маккейн уже набрав удвічі більше виборців на партійну конференцію, ніж його двоє найближчих суперників: колишні губернатори штатів Массачусетс та Арканзас Мітт Ромні і Майк Хакабі. Для перемоги на з’їзді Республіканської партії потрібно набрати меншу кількість виборців, ніж у демократів, — лише 1191. Номінація Маккейна кандидатом у президенти на з’їзді Республіканської партії вже не викликає сумнівів.

Під час позавчорашнього передвиборчого мітингу в НьюЙорку Хілларі Клінтон виглядала дуже задоволеною, хоча й наголосила, що боротьба за партійну номінацію ще не закінчилася. Імовірно, що переможець у парі демократів Клінтон—Обама буде встановлений не нокаутом, а за очками після закінчення всіх праймеріз. Останні попередні вибори відбудуться 7 червня у Пуерто­Ріко.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>