«Нервово смикав шиєю і плямкав»

07.02.2008

«Як це так сталося, що у нас не склалося?» — лунало вчора з «пікетних» динаміків під будинком Кабінету Міністрів, де саме відбувалося засідання уряду. Однак призначена ця пісенька була не для Юлії Тимошенко, а для міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, відставки якого вимагав мітинг прихильників Блоку Леоніда Черновецького. До слова, напередодні у «владному квадраті» (довкола вулиць Грушевського та Банкової) теж було помічено чимало любителів «космічного» мера. При цьому всі вони чомусь сконцентрувалися не так біля Верховної Ради, яка мала розглянути питання про створення спеціальної слідчої комісії для розслідування діяльності Черновецького (з метою його подальшої відставки), як на вулицях Лютеранській і Шовковичній. Саме цим шляхом повинен був їхати до ВР Президент. Однак через парламентську «блокаду» не поїхав, тож старенькі шанувальники Черновецького дарма мерзли.

Щодо вчорашнього мітингу під Кабміном, то він виглядав значно солідніше, ніж такий самий тиждень тому. Цього разу переконувати уряд у тому, що «Черновецький — мер усіх киян», прийшло близько тисячі осіб. А поки під вікнами скандували «Луценка — у відставку!», сам Юрій Віталійович розповів журналістам, що подав до прокуратури клопотання про проведення психіатричної і наркологічної експертизи Леоніда Черновецького.

«Проведемо експертизу, а потім подумаємо, що далі робити з цією людиною. Я думаю, що він не є адекватним і судитися з ним не збираюся», — зауважив Луценко. За словами міністра, клопотання подане в рамках справи, порушеної проти нього прокуратурою Києва, оскільки на його заяву щодо порушення кримінальної справи проти зловживань київської влади немає жодної реакції.

Як сказано в прес–релізі «Народної самооборони», адвокати Луценка вимагають проведення одразу трьох експертиз столичного голови: судово–психологічної, судово–психіатричної та судово–наркологічної. Їх необхідність захисники міністра мотивують тим, що, по–перше, Черновецький постійно змінює свої свідчення щодо обставин спричинення йому тілесних ушкоджень. По–друге, під час засідання РНБО (після якого стався інцидент) мер поводився «дивно» — «напади збудження раптово змінювалися станом загальної психомоторної загальмованості, неможливістю формулювати навіть прості речення», — зазначають адвокати, які, зрештою, підозрюють, що Черновецький на тому засіданні перебував у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, оскільки, за свідченнями очевидців, мав притаманні для такого стану ознаки: «підвищену збуджуваність, характерні міміку та жести, нездоровий блиск очей, надзвичайно широкі зіниці, нервові посмикування шиєю, шмигання носом, плямкання, розлад мовлення».

Дати згоду на проведення таких експертиз чи ні, тепер вирішуватимуть у прокуратурі. А тим часом у Верховній Раді вже зареєстрований узгоджений на засіданні регламентного комітету проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії, яка розслідуватиме зловживання міського голови Києва та його команди. Головою комісії пропонується обрати БЮТівця Миколу Томенка, а його заступником — «регіонала» Юрія Мірошниченка.