Уміють балотуватися, та не вміють домовлятися

07.02.2008
Уміють балотуватися, та не вміють домовлятися

Малюнок Миколи Капусти.

Янукович каже: «Вони не за горами»

Верховна Рада знову збереться на пленарне засідання наступного вівторка. Позавчора, в день відкриття другої сесії, більшість і меншість знову не змогли порозумітися в проблемних питаннях. «Завтра нічого не буде, в п’ятницю нічого не буде, і до цих безплідних дискусій ми мали б повернутися в понеділок», — розповів після погоджувальної ради «нашоукраїнець» Роман Зварич.

За словами Зварича, Партія регіонів «освіжила» свої вимоги, висунуті на адресу коаліції. Зокрема, «регіонали» вимагають відкликати підпис Арсенія Яценюка під «листом трьох» і розглянути проект постанови щодо НАТО від опозиції, де буде визначена дата референдуму з цього питання — через три або шість місяців. Позиція «НУНС» із цього приводу така: не вдаватися до торгів, бо вступ до НАТО є стратегічним питанням.

Відтак Зварич пригрозив: «Я нагадав їм, що відсьогодні включився лічильник, за яким Президент, відповідно до Конституції, має право достроково припинити повноваження Верховної Ради, якщо протягом 30 днів на черговій сесії не відбуваються пленарні засідання», — цитує депутата сайт «Українська правда». На репліку стосовно того, що Президент не може розпускати парламент, поки не мине рік від дострокових виборів, Зварич сказав: «Президент [минулого року] визнав лише неповноважність Верховної Ради».

Загострення конфлікту в парламенті знову призвело до поширення заяв про потребу дострокових виборів. Зокрема, лідер Партії регіонів Віктор Янукович учора на засіданні опозиційного уряду сказав, що «коаліція в такому складі, яка вона є, непрацездатна, і непрацездатний парламент». «Дострокові вибори, скоріш за все, не за горою, вони вже наближаються», — відзначив Янукович. Також він висловився за відставку спікера Яценюка.

Немає підстав навіть думати?

Поки що немає жодних підстав для проведення дострокових виборів. Хоча те, про що каже Зварич, — неможливість провести пленарні засідання упродовж місяця, — може стати однією з таких підстав. Але наразі всі заяви про дострокові вибори сприймаються лише як бравада політиків і спроби вдатися до шантажу. Тим більше, якби такі вибори відбулися, то їх просто проігнорувала б величезна кількість виборців.

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко учора на Кабміні теж наголосила: «Я не бачу правових підстав для того, щоб навіть думати про дострокові вибори». На її думку, такі заяви дестабілізують парламентське життя.

Із Прем’єркою солідарний і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. «Примара дострокових парламентських виборів напевно, є тільки в головах політологів та експертів», — вважає спікер. Звертаючись до політиків, Яценюк сказав, що жоден штаб зараз не здатен профінансувати виборчу кампанію, а «якщо політичні сили думають, що вони досягнуть певної підтримки українського народу на наступних дострокових виборах, то вони глибоко помиляються».

Володимир Литвин, який весь час перебуває «посередині», теж вважає, що заявами про дострокові вибори політичні сили тільки лякають одна одну. На його думку, такий шантаж не є ефективним. «А якщо ви всі справді хочете розв’язати ситуацію таким чином, то давайте я підготую і внесу проект постанови, а ви всі підпишіться», — запропонував лідер Блоку Литвина.

Тож найближчим часом консультації між більшістю й меншістю продовжаться. Арсеній Яценюк висловив сподівання, що у вівторок парламент запрацює. Він додав, що розблокування залежить і від фракцій. «Мені складно відповідати за всіх 450 народних депутатів. Я вже як офіціант — і це подати, і те подати. А ще яку вам постанову?», — цитує Яценюка агенція УНІАН. Спікер висловив упевненість, що рано чи пізно консультації завершаться, бо у фракцій «спрацює один основний інстинкт — це інстинкт самозбереження».

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Вадим Карасьов,
політолог, директор Інституту глобальних стратегій:

— Ці заяви (про можливі дострокові вибори. — Авт.) виглядають як взаємозалякування. Вони несерйозні. Це спроба показати негативну картину, від якої треба відмовитися, щоб уникнути можливих наслідків. Це для того, щоб злякати і злякатися. Чому саме злякатися? Тому що ті, хто так говорить, не виграють вибори. Бенефіціаром таких виборів буде Юлія Тимошенко.

Для Президента і «НУНС» ці вибори на найближчу перспективу недоречні. Слова ж Зварича — це висловлення наміру частини «Нашої України» брати участь у виборах поза патронатом секретаріату Президента, щоб потім зайняти вільне місце у парламенті, ближче, звичайно, до БЮТ. Бо якщо потім буде організовано новий політичний проект на базі «НУНС», то таким «старонашоукраїнцям», як Зварич, там може не знайтися місця. Тож ця група була б не проти виборів.

Для Партії регіонів дострокові вибори — не найкращий варіант, тому що вони не готові до цих виборів ані фінансово, ані з електоральної точки зору. Для них найкраще — це повернення до влади після зміни формату коаліції, причому необов’язково з посадою Прем’єр–міністра. Для ПР це більш доречно, аніж ризикувати втратою свого електорату.