Володимир Ар’єв: На кожного Тедеєва знайдеться свій Кендзьор

05.02.2008
Володимир Ар’єв: На кожного Тедеєва знайдеться свій Кендзьор

Ніхто нічого не скасовував: сьогодні вранці має відкритися ІІ сесія Верховної Ради VІ скликання. За Конституцією, веснянолітня сесія розпочинається у перший вівторок лютого. Курйоз урочистого дня полягає в тому, що досі незакритою є попередня сесія. Як писала «УМ», спікер парламенту Арсеній Яценюк не зміг оголосити про завершення сесії через блокаду трибуни. Відтак, як жартує один із попередників Яценюка Володимир Литвин, сьогодні в парламенті, можливо, доведеться двічі співати гімн: за фініш попередньої сесії і за старт майбутньої.

Але навіть якщо сесію вдасться «перезавантажити», то ще невідомо, чи парламент запрацює нормально. Адже «регіонали» досі погрожують блокадою, вимагаючи відкликати «лист трьох» до НАТО і наполягаючи на відставці Юрія Луценка.

Колишній тележурналіст із «Закритої зони» («5й канал»), а нині депутат­«нашоукраїнець» Володимир Ар’єв, обраний за списком луценківської «Народної самооборони», вважає, що опозиціонери, можливо, дозволять відкрити сесію. А якщо блокада триватиме, 32річний депутат каже, що коаліціянти можуть зібратися і в іншій залі парламенту.

Долю сьогоднішнього парламентського дня вирішувала вчора погоджувальна рада. Вона почалася о 15й годині й закінчувалася тоді, коли цей номер «УМ» уже готувався до друку...

 

«Опозиція поводиться, мов лисиця з казки»

— Володимире, як ви гадаєте, чи вдасться уникнути блокади під час відкриття нової сесії парламенту?

— Опозиціонери блокують трибуну за надуманими причинами. Якби не було НАТО — було б щось інше. Вони б щось придумали: зима не настала вчасно або настала, але снігу не вистачає. Триває спроба зірвати роботу Верховної Ради. Вони це чинять для того, аби показати, що демократична коаліція недієздатна. У них нічого більше не лишилося. «Регіони» обіцяли, що будуть при владі п’ять років — протрималися півтора. Вони обіцяли, що працюватимуть нормально і покращать життя людей «вже сьогодні» — не покращили. Тепер ситуація змінилася. Тому ПР для початку хочуть спробувати вибити стільчик з­під нової коаліції, або принаймні розхитати.

Інша справа — ми цього не допустимо! Так, коаліція дуже лояльно до них поставилася. Ми досі вважаємо, що опозиція має бути гідно, поєвропейськи представлена в парламенті, керівних органах, має право ставити свої вимоги. Але опозиція повелася не поєвропейськи. Це нагадує казку про лисичку і зайчика: коли лисичка зайшла в хату погрітися, потім одну лапку на лаву поставила, потім вилізла на лавку, поклала лапу на пічку, вилізла на пічку, а там і господаря з хати вигнала. Так ПР і КПУ поводяться. Коаліція не повинна давати їм вилізти на голову і звісити ноги.

— Наскільки, на вашу думку, «Регіонам» вдається досягти запланованого — розхитати коаліцію?

— Їм нема сенсу це робити. Тому що ми визначилися. Те, що вони зараз «тусуються» біля трибуни Верховної Ради, нічого не змінить у коаліції. А от наше ставлення до опозиції — змінюється.

— Які в коаліції є пропозиції, аби відновити роботу ВР?

— Якщо вони не йтимуть на компроміси і будуть блокувати трибуну, то особисто я пропонуватиму провести пленарне засідання в іншому приміщенні на Грушевського, 5. Там є зали, які можуть вмістити принаймні коаліцію. Я не виключаю такого варіанта. Власне, як поставити хулігана на місце? Тільки дати йому по писку. Образно кажу.

— Останнім часом це популярний спосіб вирішення політичних проблем... Але це ж виглядатиме неурочисто — відкривати сесію поза сесійним залом.

— Я думаю, вони дадуть відкрити сесію. Хоча сумніви теж є. Гадаю, ми зможемо здійснити задумане. Вони використовують грубу силу. Але на кожного Ельбруса Тедеєва знайдеться свій Ярослав Кендзьор (маються на увазі нардепборець із фракції ПР та активний депутат із Народного руху. — Ред.).

«Основою для виборів мера Києва може бути звіт парламентської комісії»

— Наступне питання стосуватиметься виборів у Києві. Під час виборчої кампанії це була одна з тез, які оголошував ваш блок, надто ж ваша «Народна самооборона». Але зараз про це наче забули. Взагалі, чи актуальна ця тема?

— Треба дотриматися певної процедури. Аби комар носа не підточив, треба щоб усе було ідеально чисто і законно. Просто прийняти постанову про проведення виборів не можна. Має бути створена слідча комісія, і вона має зробити певні досліди. Я передав у профільний комітет матеріали про зловживання Київської адміністрації та її структурних підрозділів на 451 мільйон гривень. Ідеться про зловживання у різних сферах тільки за 2007 рік. Зокрема, при закупівлях: евакуатори і «лежачі поліцейські» купувалися за захмарними цінами. Тендерна палата надала ці матеріали. Це також будівництво, земельні питання. Фактів стільки, що їх можна просто на вулиці збирати. Коли в комісії буде обґрунтована позиція, просто залізобетонна, тоді на розгляд Верховної Ради буде подано постанову про проведення позачергових виборів мера Києва.

—  Тобто основою для висловлення недовіри чинному мерові столиці може бути звіт слідчої комісії?

— Саме так.

— Розумію, що дострокових виборів іще треба домогтися, але чи балотуватиметься на них лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко?

— Чесно кажучи, мені здається, йому не варто йти на вибори мера. Але це тільки у випадку, якщо йому вдасться ефективно працювати на посаді міністра внутрішніх справ. Єдиною умовою для цього є зміна Генерального прокурора. В іншому випадку Луценкові можна було б іти на вибори. Є ще одна обставина. БЮТ і «НУНС» мають висунути єдиного кандидата на ці вибори. Якщо буде інший узгоджений кандидат, то Луценко не настільки амбітний, щоб ламати єдність демократичних сил.

— Дехто каже, що сутичка із Черновецьким після засідання РНБО — це фактично початок виборчої кампанії кандидата у мери Луценка.

— Я не думаю, що це було зроблено з розрахунком. Луценко вчинив відкрито. Він не з тих людей, які носитимуть каменюку за пазухою. І те, що він органічно не терпить несправедливості, — це тільки плюс для людини, яка перебуває на вищих щаблях влади, особливо на посаді міністра внутрішніх справ.

— Недавно МВС поновило кримінальні справи щодо ДТП за участю автомобілів Черновецького: в одній фігурує сам нинішній мер, а в іншій — його водій. Але після інциденту на Банковій це виглядає як продовження з’ясовування стосунків, тільки ще й із залученням правоохоронних органів.

— Я не бачу тут жодних політичних мотивів. Усі ці кримінальні справи — і поновлені, і нові — мали бути порушені давно. Наприклад, щодо земельних зловживань у столиці — Луценко ще на засіданні РНБО заявив про наявність матеріалів, які можуть бути підставою для кримінальних справ. І не тільки по столичній. Розумієте, у нас якщо діють за законом і починають намагатися встановити справедливість, дехто одразу починає кричати про те, що це політичний конфлікт.

«Участь «Народної самооборони» у владі намагаються обмежити. Але це не боротьба, це змагання»

— Ви вже згадували про зміну Генпрокурора. Що з поданням на звільнення Медведька?

— Воно зареєстроване в апараті ВР, але ще не було внесене до порядку денного, бо Верховна Рада не працювала. Але наша фракція, особливо група «Народної самооборони», постійно наполягає на внесенні цього питання до порядку денного. Зібрано 189 підписів за відставку. Насправді у нормальній країні вже після цього Генпрокурор подав би рапорт. Але в нас це хвороба влади — чи не кожного з його крісла доводиться виколупувати.

— Але 189 голосів — це все­таки не 226?

— Я думаю, що голосів для відставки вистачить. Опозиція ж теж не є єдина.

— Ви маєте на увазі Блок Литвина?

— Я думаю, що відставка Генпрокурора — це далеко не єдиний випадок, по якому можна співпрацювати із Блоком Литвина. У БЛ набагато більше спільного з коаліцією, ніж із «Регіонами» і комуністами.

— А як щодо іншого кадрового призначення — голови Антимонопольного комітету? На цю посаду за умови відставки Олексія Костусєва претендує член «Народної самооборони» Давид Жванія. Однак виникли певні проблеми у ставленні до Жванії на Банковій...

— Я бачу з боку наших партнерів, особливо у нашій фракції, спроби обмежити участь «Народної самооборони» у владі. Але йдуть переговори, і вони закінчаться, я думаю, нормально. Триває така внутрішня... я б не сказав навіть що боротьба, а змагання. Так, внутрішні змагання є всюди. Є в Партії регіонів, у БЮТ, у комуністів. Інша справа, що після 2005 року, коли «помаранчеві» розсварилися, кожен їхній рух сприймається як агресивний випад проти партнера.

Але я вважаю, що це змагання не переросте у щось більше. Якщо ж переросте — тоді буде погано. Принаймні група «Народної самооборони» є самодостатньою для окремих дій. Але всі розуміють, що до цього не варто доводити.

— У цьому контексті питання: наскільки жваво і плідно просувається процес створення єдиної партії на базі «НУНС»?

— Я принципово безпартійний, не беру й не братиму участі в партійному будівництві. Бо якщо після парламенту буду повертатися в журналістику, то не хочу бути від чогось залежним.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

В очікуванні виступу Президента

Президент Віктор Ющенко вчора допомагав перевести роботу Верховної Ради у звичне русло. Він провів на Банковій кілька зустрічей: із Головою ВР та Прем’єр­міністром, із керівниками парламентських фракцій, із лідером найбільшої опозиційної партії Віктором Януковичем. «Моя мета — бачити працюючий парламент», — пояснив Президент. На думку Ющенка, треба знайти компроміс у питаннях, що перешкоджають роботі парламенту. Йдеться про лист щодо готовності України приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО, а також ситуацію з міністром внутрішніх справ Луценком. Віктор Ющенко висловився за те, аби парламентські сили до вечора знайшли порозуміння.

На 10.30 сьогоднішнього дня заплановано виступ Президента перед депутатами зі щорічним посланням.

 

ПРИКИД

Череп і кістки проти блокування трибуни

— Володимире, на одне з засідань парламенту ви прийшли у, м’яко кажучи, неділовому стилі: футболці з намальованим черепом і куртці із хрестами. Ви не вважаєте, що люди мають ходити до офіційних органів влади обов’язково у діловому костюмі?

— По­перше, треба дивитися не на те, як одягнена людина, а на те, якою вона є. Тому що можна ходити у костюмі від «Бріоні» і при цьому обкрадати державу. По­друге, я вдягнувся так спеціально. Є один відомий митець — Дам’єн Херст. Його вважають одним із гуру сучасного мистецтва. В нього є така робота — платиновий череп, інкрустований діамантами вартістю 100 мільйонів доларів. Як мені здалося, цією інсталяцією він показав тим людям, які можуть купити подібний витвір, що всю цю розкіш на той світ із собою не забереш.

Як ви пам’ятаєте, тоді Партія регіонів і комуністи блокували трибуну. Тому я вирішив одягнути майку, на якій якраз був зображений цей витвір Дам’єна Херста. Кожен трактував це як сам собі хотів. Але того дня блокування зняли.