У теплі легко в атаку ходити

05.02.2008
У теплі легко в атаку ходити

Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Юлія Тимошенко рішуче налаштована прибрати скандального посередника «Росукренерго» з газового ринку України. При цьому Прем’єр–міністр заявляє, що її позицію поділяють і в інших органах влади. На прес–конференції в суботу Тимошенко повідомила, що Рада національної безпеки й оборони напередодні на своєму засіданні вирішила відмовитися від послуг «Росукренерго» та інших посередників, «які є неефективними й руйнівними», і перейти на прямі контракти. «Ці переговори в тому числі буде проводити й уряд, еволюцiйно, щоб не дестабілізувати жодних процесів транспортування газу через Україну, а також не допустити будь–яких коливань для внутрішнього ринку України», — пояснила леді Ю, додавши, що «також після указу Президента за підсумками засідання РНБО будуть переглянуті ліцензії «УкрГазенерго» та інших метастазних утворень», а всі права з реалізації газу на внутрішньому ринку будуть повернуті НАК «Нафтогаз України». «Ми звільнимо ринок України від цієї ракової пухлини», — пообіцяла Тимошенко. І повідомила, що «сформовано доручення силовим структурам», які повинні провести розслідування щодо кожного випадку порушень закону попереднім керівництвом «Нафтогазу» й міністром палива та енергетики Юрієм Бойком.

Прем’єр–міністр запевнила, що рішення Радбезу про розрив відносин із «Росукренерго» й початок переговорів уряду з країнами, які мають стосунок до забезпечення України газом, «цілком і повністю» підтримав Президент. Що ж до вартості газу після відмови від послуг «РУЕ», то, як сказала Тимошенко в інтерв’ю телеканалу «1+1», вона лише знизиться.

Однак Президент радикальний запал Прем’єрки дещо пригасив. Відповідаючи на запитання журналістів, Віктор Ющенко зауважив, що насправді Рада нацбезпеки й оборони ухвалила рішення «протягом десяти днів узгодити єдину стратегію, за якою урядова команда і НАК «Нафтогаз» будуть вести міжнародні контакти щодо газових переговорів». При цьому глава держави порадив не поспішати з рішеннями, бо надто вже часто у нас «усе руйнується і при цьому не пропонується шляхів для побудови іншого». «Якщо сьогодні в когось є спосіб сказати, що я можу краще зробити, ніж те, що є, давайте ми це розглянемо. Але хотів би всіх закликати до одного — пам’ятайте, Україна сьогодні має найдешевший газ», — наголосив Ющенко.

Секретар РНБО Раїса Богатирьова вчора на брифінгу повідомила, що Радбез запропонував створити при Президентові єдину групу високого рівня для ведення «газових» переговорів, яка б «виступала з єдиною консолідованою позицією на всіх переговорних процесах, які будуть проведені на міжнародних ринках».

 

ДО РЕЧІ

Співвласник «Росукренерго» Дмитро Фірташ в інтерв’ю телеканалу «Інтер» порадив Україні бути обережнішою із заявами щодо підвищення цін на транзит російського газу її територією. «Держава повинна розділити політику й бізнес, а не лякати з приходом кожного уряду, що вони переглядають ціни», — наголосив Фірташ, зауваживши, що таким чином Україна змушує Росію сумніватися у своїй надійності як партнера в поставках та транзиті газу і замислюватися над будівництвом обхідних газопроводів. За словами Фірташа, вартість газу для України є низькою в порівнянні з європейськими цінами, тому що наша держава «є одним з основних гравців газового ринку Європи» і «щоб привезти газ у Європу й продати, треба забезпечити ним Україну».