Ще один указ на «К»

02.02.2008
Ще один указ на «К»

Ігор Пукшин. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Президент Віктор Ющенко підписав указ про деякі заходи щодо вдосконалення, формування та реалізації державної антикорупційної політики. Про це вчора на брифінгу повідомив заступник голови секретаріату Президента Ігор Пукшин, коментуючи підсумки зустрічі Ющенка з міністром юстиції Миколою Оніщуком.

«Президент наголошує, що 2008 рік має стати визначальним роком у питанні подолання корупції в Україні», — говорить пан Пукшин. При цьому він же сам нагадує, що у вересні 2006 року глава держави своїм указом схвалював Концепцію подолання корупції в Україні під назвою «На шляху до доброчесності». Крім того, Президент вніс до парламенту три законопроекти, які вже прийняті в першому читанні — про заходи запобігання та протидії корупції, про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень та про внесення змін до Кримінального кодексу і Кодексу адміністративних правопорушень, якими посилюється відповідальність за вчинення корупційних дій.

«Цілісної державної політики, інституційно підтвердженої, на цей час ми не маємо», — констатує юрист Пукшин. «Нинішній указ Президента якраз спрямований на те, щоб покласти на Міністерство юстиції функції із вироблення державної політики, координації державних органів, які будуть працювати у цій сфері», — узагальнює глава Мін’юсту Оніщук.

Ігор Пукшин окреслив два важливі напрямки в темі подолання корупції — запобігання та протидія цьому явищу. Функції запобігання, відповідно до указу Президента, покладаються на Міністерство юстиції. Протидія ж корупції стосується насамперед діяльності правоохоронних органів.

Заступник глави СП також повідомив, що 15 лютого на засіданні Ради нацбезпеки планується затвердити Концепцію реформування кримінальної юстиції, яка передбачає створення окремого органу для боротьби з корупцією. «Я сподіваюся, ця концепція буде схвалена і відтак Президент внесе до парламенту законопроект щодо створення окремого антикорупційного органу», — каже Ігор Пукшин. Він висловив припущення, що цей орган буде сформовано на базі Управління «К» («корупція») Служби безпеки України.