Бізнес скаржиться на тиск, влада обіцяє ліки

01.02.2008
Бізнес скаржиться на тиск, влада обіцяє ліки

«Великі люди» на зустрічі з малим та середнім бізнесом. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Українські можновладці позавчора знову зустрілися з бізнесменами: в «Українському домі» відбувся черговий всеукраїнський форум «Влада і бізнес — партнери», ініціатором і господарем якого вже традиційно є Віктор Ющенко. Якщо на попередньому форумі влада спілкувалася з представниками великого бізнесу, то на нинішньому прерогатива була надана малому та середньому підприємництву.

Розпочинаючи зустріч, Президент сказав про необхідність утримати цьогоріч інфляцію на рівні десяти відсотків, про «детінізацію» економіки, що, на його думку, можна зробити, зменшивши податкові ставки і розширивши базу оподаткування, про необхідність ухвалення нового Податкового кодексу та зменшення кількості перевірок, від яких зараз страждає бізнес. Також глава держави висловився за формування в Україні повноцінного фондового ринку і розкритикував той факт, що громадяни не мають можливості вкласти гроші деінде, ніж на депозит у банку.

Ющенко наголосив, що виступає за те, аби нинішній рік зробити роком перегляду регуляторної і дозвільної політики, ліцензування діяльності. «Цю ініціативу ми запускаємо, уряд створює робочі групи, куди ввійдуть представники бізнесу і влади. Переконаний, що основу цієї роботи треба зробити за наступні 30 днів, щоб відобразити це в правках до бюджету 2008 року» — констатував Президент. І зак­ликав учасників зустрічі зібратися знову через кілька тижнів, щоб обговорити ті питання, які не встигли обговорити в середу. Учасники форуму цю ініціативу Президента жваво підтримали.

Загалом на зібранні було порушено чимало питань, але одним із найактуальніших була проблема Податкового кодексу (тобто його нестачі), на якій наголошував чи не кожен промовець. Зокрема, і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. При цьому спікер звернув увагу, що низка вже ухвалених законодавчих актів просто не виконується. «Тому першим на порядок денний собі треба поставити виконання того, що вже наприймали, а потім будемо додавати, змінювати і враховувати всі пропозиції», — зазначив Яценюк. За словами Голови ВР, проектів Податкового кодексу існує вже «маса». Однак, зауважив спікер, до його ухвалення треба підійти дуже відповідально й системно.

А Юлія Тимошенко, зокрема, повідомила, що уряд уже готує проект такого кодексу. Але ухвалюватимуть його лише після громадського обговорення, як це було з програмою діяльності уряду. Головними концептуальними чинниками нового кодексу «будуть зменшення, зниження, спрощення», — повідомила Прем’єр–міністр. І запевнила, що найближчим часом бізнес відчує значне полегшення у своїй діяльності, адже Кабмін уже розпочав роботу зі зменшення регуляторного тиску.

Загалом атмосфера у залі засідання форуму була ділова. Підприємці відкрито висловлювали свою позицію, а часом і обурення діями влади. Три найголовніші особи держави чітко фіксували у своїх записниках всі пропозиції і скарги. Після закінчення форуму Президент висловив задоволення зустріччю і висловив переконання, що вона принесе зиск у майбутньому.