Ото природа начудила!

31.01.2008
Ото природа начудила!

200–метрова стіна Дністровського каньйону.

Свого часу «УМ» повідомляла про оголошення загальнодержавного конкурсу, спрямованого на пропаганду унікального природного світу України та привернення уваги до об’єктів, що мають великі туристичні перспективи. Згідно з умовами акції, цього разу вони повинні бути обов’язково нерукотворними (раніше, як відомо, відбір проводився з–поміж пам’яток архітектури). Кожен регіон має представити не більше трьох своїх найвизначніших природних пам’яток, Тернопільщина зі своїми вже визначилася. На засіданні регіонального оргкомітету акції «7 природних чудес України» на голосування було виставлено такі справді унікальні природні пам’ятки області як заповідник «Медобори», Росилівські водоспади, Берем’янська стінка, Касперівський сфінкс, Кременецькі гори, підземні печери та Дністровський каньйон. Найбільше голосів набрали два останні об’єкти, рівних яким в Україні справді немає.

Печерами Тернопільщини Україна може пишатися безсумнівно, адже у світі поки що не відкрито інших таких же великих горизонтальних гіпсових печер із специфічною будовою, схожою на сітку із кам’яних порожнин. Лише за офіційним кадастром їх у регіоні близько семи десятків. Серед них — унікальна Вертеба, яку ще називають Наддністрянською Помпеєю, де було знайдено трипільське поселення епохи неоліту, а нещодавно облаштовано теж єдиний у своєму роді підземний печерний музей. І відкрита у 1966-му Оптимістична, яка, за останніми дослідженнями, має всі шанси для визнання найдовшої у світі (досі такою вважається американська Мамонтова). І славна своїми сталактитами та сталагмітами Кришталева, названа так через красу стін, усіяних кам’яними кристалами.

Дністровський каньйон на півдні області утворений стрімкими берегами цієї ріки висотою до 200 метрів. Його потужний комплекс осадових товщ являє собою відкладення ще палеозойської ери і є своєрідною геологічною енциклопедією, що зафіксувала еволюцію морського та наземного життя понад 400 мільйонів років тому. За твердженням спеціалістів, ці відкладення мають велику науково–пізнавальну цінність, окремі — навіть світове значення. Окрім цього у Дністровському каньйоні, де клімат нагадує субтропіки, росте 65 видів рідкісних рослин, водяться незвичайні для цього регіону комахи і тварини.

На думку заступника голови регіонального оргкомітету, начальника управління з питань туризму Тернопільської облдержадміністрації Михайла Лисевича, печери Тернопільщини та Дністровський каньйон однозначно заслуговують на номінацію конкурсу. Нагадаємо, що до 1 лютого цього року має бути визначено100 номінантів із усіх регіонів України. Ще два десятки будуть запропоновані науковими та громадськими організаціями. Відтак уже 7 липня почнеться загальноукраїнське інтернет–голосування, а напередодні Дня незалежності буде визначено переможців акції «7 природних чудес України».