Арсеній Яценюк: Голосувати повинні депутати, а не їхні картки

31.01.2008
Арсеній Яценюк: Голосувати повинні депутати, а не їхні картки

Як примусити нардепів ходити на засідання ВР

Народні депутати повинні голосувати кожен за себе особисто, а не так, як зараз — коли один «черговий по ряду» тисне кнопки одразу за всіх відсутніх на засіданні товаришів. Як повідомив в ефірі Державної телерадіокомпанії «Крим» Голова Верховної Ради, він має намір порушити це питання на сесії парламенту. «Що відбувається в парламенті впродовж останніх 16 років: голосують не депутати, голосують картки, — зауважив Арсеній Яценюк, нагадавши, що персональне голосування кожного парламентарія — це пряма конституційна норма. — Депутат повинен бути присутнім у залі й ухвалювати чітке і зрозуміле рішення як народний обранець».

За словами Голови ВР, у персональному голосуванні «сила й коаліції, й опозиції». «Я хочу розібратися: чи складно сьогодні для українського депутата працювати сім календарних днів у залі впродовж місяця?» — сказав Яценюк. Саме стільки, за підрахунками спікера, нардепи реально засідають «під куполом» ВР, адже понеділки у них вихідні, а по середах і п’ятницях парламент працює у сесійному режимі лише до обіду.

Про свою відмову від послуг охорони

Арсеній Яценюк вважає, що державі треба позбавлятися практики перекривати дороги для проїзду можновладних осіб. «Мигалки», ескорти і перекриття доріг спікер назвав «азійщиною» і «найгіршими рудиментами радянщини». Сам Арсеній Петрович усіма цими атрибутами не користується і по Києву їздить без кортежів охорони і «живий­здоровий». «Єдина особа, яка повинна їздити з такими атрибутами, — це Президент. Усі інші: прем’єри, голови парламенту — в загальну чергу, і поїхали», — порадив Голова ВР. І повідомив, що два тижні тому написав вимогу в Управління державної охорони, щоб з нього зняли держохо­рону. «Мене немає від кого охороняти, на мене ніхто не робить замах. Мене від українського народу охороняти не треба», — наголосив Яценюк.

Про Україну і Росію та СОТ

Одразу після вступу до Світової організації торгівлі Україна повинна почати докладати зусиль для якнайшвидшого вступу в цю організацію і Російської Федерації, вважає Арсеній Яценюк. «Росія не вступила в СОТ не тому, що не хоче. У неї зовсім інша структура економіки, зовсім інші підходи, і вона може собі дозволити не вступати в СОТ, — сказав Голова ВР в ефірі «Чорноморської телерадіокомпанії» під час своєї поїздки до Криму. — І для України критично важливо, щоб Росія була членом СОТ, тому що тоді ми (будемо) в рівних умовах, ми тоді — партнери. За таких обставин у нас є чіткі правила, є механізм рішення суперечок і є інструмент, яким чином передбачати ці супереч­ки й обійти їх». На думку Яценюка, «є всі шанси» для того, щоб 5 лютого було ухвалене рішення Генеральної ради СОТ про вступ України в цю організацію.

Про земельні проблеми Криму

Для розв’язання проблем Криму «необхідні політична воля і бажання їх розв’язувати» — переконаний спікер парламенту. Яценюк розповів, що збирається звернутися до Президента з пропозицією скликати засідання Ради нацбезпеки й оборони, присвячене розв’язанню проблеми самовільного захоплення земель в АРК. Голова ВР також звернувся до представників меджлісу кримськотатарського народу з проханням «не йти шляхом самозахватів» земель. «Таких явищ не повинно бути в європейській державі. Я закликаю вас: давайте зупинимось, ухвалимо системне рішення, у тому числі й щодо виділення земельних ділянок та фінансування їхнь­ої розбудови, інших питань, пов’язаних з розбудовою соціальної інфраструктури», — сказав Яценюк. Пообіцявши, що міжнаціонального вибуху через самовільне захоплення земель у Криму не буде, спікер запевнив: «Влада зробить все для єдності і цілісності держави».