«Під куполом» — порожньо

29.01.2008

Скидається на те, що принаймні цього тижня народні депутати у сесійній залі вже не зберуться. Хоча коаліції аж руки сверблять, так хочеться попрацювати. Нагадаємо, минулої п’ятниці «більшовикам» цього зробити не вдалося, оскільки опозиційні «регіонали» й комуністи заблокували парламентську трибуну. У результаті Голова ВР Арсеній Яценюк так і не зміг закрити першу сесію поточного скликання, закликавши нардепів попрацювати бодай у комітетах.

 

Місце зустрічі — кінозал?

У суботу в інтерв’ю телеканалу «Інтер» спікер пообіцяв із понеділка скликати погоджувальну раду «на предмет того, чи зможемо ми провести пленарне засідання у вівторок, середу чи в четвер». А тим часом коаліція натякала на те, що терпець у неї може й урватися. «Партія регіонів розуміє, що блокувати роботу парламенту до безкінечності неможливо. Парламентська більшість може вдатися так само до силового варіанту й допомогти спікеру відкрити і проводити сесію», — попередив в ефірі радіо «Свобода» депутат від фракції «Наша Україна — Народна самооборона» Тарас Стецьків.

І не варто сприймати це як заклик до «мордобою», адже замість іти «стінка на стінку» коаліція може скористатися прецедентом, який уже був в історії ВР: провести пленарне засідання в іншому приміщенні. Щоправда, про Український дім наразі не йдеться — як нагадав Стецьків, у будівлі за адресою вулиця Грушевського, 5, де, за регламентом, повинні відбуватися засідання парламенту, є не лише сесійна зала. Збирається ж коаліція на свої наради в так званому кінозалі, розташованому у підвальному поверсі....

Хоча іще б краще до такого все ж не доводити. На думку Стецьківа, до наступного вівторка, коли, за Конституцією, має відкритися чергова сесія парламенту, треба «дуже серйозно всередині коаліції провести розмову із Президентом і [його] секретаріатом». «Якщо опозиція зіткнеться з консолідованою й об’єднаною позицією коаліції, то вона 5 лютого прийде в зал і буде працювати», — додав «НУНСівець».

Опозиція, принаймні комуністична її частина, у свою чергу, миритися не збирається. І у відповідь на спроби більшості обійти її «блокаду» погрожує ініціювати відставку Голови ВР Арсенія Яценюка. Окрім того, як заявив лідер Компартії Петро Симоненко, у разі реалізації коаліцією силового варіанту КПУ наполягатиме, щоб фракції парламентської меншості обрали тимчасову президію парламенту і, «згідно з Конституцією», працювали в сесійній залі. Також Симоненко збирався на вчорашньому засіданні погоджувальної ради наполягати, щоб наступного разу ВР зібралася в сесійній залі 29 січня — аби закрити сесію.

Від вівторка до вівторка

Щоправда, «велика» погоджувальна рада, до якої входять не лише лідери п’яти фракцій, а й голови парламентських комітетів, учора, схоже, так і не засідала. Як повідомив «УМ» голова парламентського Комітету з питань науки та освіти (а отже, член погоджувальної ради за посадою), БЮТівець Володимир Полохало, принаймні станом на 15ту годину його на засідання ради не запрошували. «Воно обов’язково відбудеться, але коли саме, сказати поки що важко», — каже пан Володимир. Зате у пленарному режимі парламент, на його думку, до 5 лютого вже, напевне, не збереться. А що сесію так і не закриють до самого відкриття наступної — це, за словами Полохала, не проблема. «Закриття сесії — це суто технічне питання, — пояснив парламентарій. — Головне, що наступного вівторка пленарне засідання вже точно відбудеться, це я вам гарантую». Натомість у комітетах, запевнив «УМ» пан Володимир, робота аж кипить.

Як повідомив журналістам представник Блоку Литвина Олег Зарубінський, на 16ту годину була запланована зустріч Арсенія Яценюка з головами фракцій. Можна було припустити, що на цій зустрічі парламентські керманичі домовлятьсятаки зібрати нардепів у сесійній залі сьогоднізавтра. Однак іще зранку пресслужба ВР розповсюдила повідомлення про те, що 29—30 січня Яценюк відвідає з робочим візитом Автономну Республіку Крим. Оскільки заступників Верховна Рада йому досі не призначила, а за відсутності Голови вести пленарне засідання нема кому, очевидно, що принаймні до четверга сесійна зала точно залишатиметься порожньою.

 

ДО РЕЧІ

З метою унормування обліку роботи та оплати праці народних депутатів Голова ВР Арсеній Яценюк підписав розпорядження, яке передбачає стягнення у разі невиконання парламентаріями своїх робочих обов’язків. Зокрема, нардепи не отримуватимуть заробітної плати, якщо перешкоджатимуть проведенню пленарних засідань або без поважних причин будуть відсутні на пленарних засіданнях, засіданнях комітетів тощо. Як повідомляє пресслужба ВР, узагальнена інформація про участь народних депутатів у засіданнях парламенту і відповідних комітетів подаватиметься щомісяця спікерові та розміщуватиметься на офіційному веб­сайті парламенту.