Не вдарити обличчям у холод

25.01.2008
Не вдарити обличчям у холод

(Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Пляшечки, баночки, тюбики. Різного кольору, форми та розмірів. З кремами чи з лосьйонами. Різні за якістю та ціною. Для літа чи зими, вітчизняні чи імпортні... Широкий асортимент різних косметичних засобів на поличках супермаркетів та бутиків завжди привертає до себе посилену увагу. Як не помилитися у виборі необхідного косметичного засобу, на що звертати увагу та чому «літні» креми не завжди підходять для зими? На ці запитання спробують дати відповідь спеціалісти.

 

«Мороз і сонце — день чудовий»

На жаль, ця фраза виглядає справді по–зимовому лише у вірші класика. Та, якщо вірити синоптикам, справжня зима чекає на нас ще попереду. Отже, не зайвим буде й поговорити про те, як можна вберегти свою шкіру від вітру, холоду та морозу.

Морозний або холодний ранок має романтичне забарвлення винятково у ліричних творах. У повсякденному житті вплив холоду на шкіру обличчя та рук швидше можна порівняти із трилером. «Узимку холодне повітря є для шкіри справжнім стресом. Обігрівальні прилади теж роблять свій негативний внесок, пересушуючи її. Але природа створила людину як ідеальну систему, і людська шкіра має всі механізми, які їй потрібні для теплорегуляції, омолодження та очищення. Головне — відрегулювати стан своєї шкіри», — розповідає «УМ» косметолог Інституту дерматокосметології доктора Богомолець Світлана Головачік.

Не так давно народи північних країн, щоб уберегти обличчя та руки від холоду, змащували шкіру товстим шаром тваринного жиру, що створював своєрідний «ефект бар’єру». Ни­ні таку функцію виконують різноманітні креми та лосьйони, призначені для використання саме у холодний період, від найсучасніших косметичних фірм.

Здебільшого формула догляду за шкірою обличчя, як взимку так і влітку, стверджують дер­матологи, виглядає однаково: очищення + захист + живлення + зволоження. Проте є суттєва різниця між тими косметичними засобами, які рекомендовано використовувати при високих температурах повітря, і тими, які призначені для низьких.

«Звичайно, завжди потрібно враховувати сезонні особливості, —каже Світлана Головачік. — Взимку, наприклад, зволожуючі креми для догляду за шкірою обличчя варто залишити на вечірні процедури, оскільки під шаром зволожувального крему шкіра більш сприйнятлива до холоду (до того ж до його складу входять гідроелементи, які просто–напросто замерзають на морозі). Вранці ж краще використовувати живильні креми, причому виходити на вулицю не раніше, ніж через 30—40 хвилин після їх нанесення».

«Зимові» креми — міф чи реальність

«Як таких «зимових» кремів насправді не існує. Інколи деякі косметологічні фірми вдаються до хитрощів, прикрашаючи упаковки чи баночки з кремами малюнками зимових символів, наприклад, сніжинками. Але це аж ніяк не означає, що крем суто «зимовий». Тому не потрібно «клювати» на рекламні трюки виробників, — переконує пані Світлана. — Кожен може підібрати те, що йому підходить і корисне, не залежно від цінових показників. Якщо вам добре і комфортно з улюбленим, випробуваним кремом, то немає сенсу його змінювати. Якщо ж після застосування того чи іншого косметичного засобу з’являється дискомфорт — почервоніння, лущення, подразнення, висипання тощо, потрібно перестати користуватися косметикою взагалі і порадитися з косметологом».

Узагалі до вибору того чи іншого косметичного засобу потрібно підходити обережно, враховуючи тип та особливості своєї шкіри. Лише зауважу, що взимку наш «захисний покрив» має властивість змінювати свій тип. Так, жирна шкіра, зазвичай, стає нормальною, а нормальна, у свою чергу — сухою, суха ж — надчутливою. Через це й варто змінювати на певний період косметичні засоби догляду.

«Якщо шкіра підходить під категорію «нормальна», їй і серед найсуворішої зими достатньо звичайного, неспецифічного догляду за уже наведеною формулою: захист+живлення+зволоження. Якщо шкіра проблемна, необхідно звернутися до косметолога. У такому випадку косметика для догляду за шкірою мусить підбиратися індивідуально. Бо якщо крем, підібраний вами, не відповідає вашому типу або стану шкіри, він може спровокувати певні неприємності, наприклад, прищики чи подразнення»,— ділиться досвідом Світлана Головачік.

До речі, поява так званих червоних плям та прищів (ще гірше — вугрів) взимку — справа звичайна. У деяких людей шкіра саме у такий спосіб реагує на зміну температури. Хто має вищеназвані проблеми, запам’ятайте: основне правило — щодня наносити на шкіру обличчя захисний крем у вигляді емульсії. Після повернення з вулиці додому замість звичайного вмивання варто проводити так зване комбіноване. Змочити рушник у гарячій воді і покласти його на обличчя, а через декілька хвилин замінити його іншим рушником — змоченим у холодній воді. Таким чином ви зможете зняти зі шкіри подразнення і відновити її водний баланс.

Наносити на шкіру обличчя так звані «зимові» креми на весь день категорично заборонено. Адже завдяки своїй жирності вони створюють на шкірі «плівку», яка, власне, й захищає нас від вітру та морозу. Проте у теплому приміщенні під цією плівкою починають розмножуватись бактерії. Тому, запевняють дерматологи, якщо не хочете мати проблем зі шкірою — змивайте жирний крем одразу ж, як зайдете у приміщення.

Втім, як переконана косметолог Світлана Головачік, жодної косметологічної проблеми не вирішити без здорового способу життя. Тому завжди потрібно врівноважувати зовнішній догляд та внутрішнє здоров’я.

А хто, хто в рукавичці живе?

Додаткового захисту від холоду потребують і наші руки. Навіть попри те, що мають змогу «ховатися» у теплих рукавичках. Епідерміс рук, у порівнянні зі шкірою обличчя, містить менше сальних залоз, за рахунок чого має тоншу й слабшу гідроліпідну плівку. Окрім того, руки у 4 рази гірше зволожені, тому й потребують ретельного пом’якшення. «Для цього можна використовувати креми з гліцерином, робити вдома живильні маски: густо нанести крем і на певний час одягнути поліетиленові рукавички, — радить косметолог Інституту дерматокосметології доктора Богомолець Світлана Головачік. — Це допоможе усунути почервоніння та подразнення. Хоча жоден косметичний засіб не врятує від обмороження, тому раджу все ж не забувати вдома рукавички».

Виходячи з того, що зволожувальні креми для рук представлені в досить широкому асортименті і, до того ж, відносно дешевому (від 2,5 грн.) ціновому діапазоні, скористатись порадами фахівців може кожен із вас.

Чоловіча краса від А до Я

Дехто з чоловіків й досі вважає, що різні креми, емульсії, лосьйони та маски — винятково жіноча справа. Проте є й такі, які досить ретельно стежать за своїм зовнішнім виглядом і не шкодують, як не дивно, на це великі суми грошей. Наприклад, відомий український співак Віктор Павлік протягом багатьох років користується різними косметичними засобами. Раніше витрачав на це небагато грошей, та віднедавна придбав собі дорогу швейцарську косметику (середня вартість якої майже 100 у.о.), оскільки вважає, що догляд за шкірою обличчя — необхідна і корисна справа, особливо взимку. Його колега по сцені Віталій Козловський особливої уваги різним кремам не приділяє.

«У чоловіків зазвичай шкіра грубша, але зазнає більше подразнень, хоча б через часті гоління. Тому нині створено багато косметичних засобів, які враховують ці «чоловічі» особливості. Однак, як і у жінок, у чоловіків шкіра теж потребує очищення, відновлення та зволоження. Тому від застосування чоловіком «жіночої» косметики шкоди точно не буде», — каже наш експерт.

Корисно й доступно

Приготувати зволожуючу маску можна і в домашніх умовах. Це значно зекономить гроші і, до того ж, буде ефективно. Найпростіший спосіб — для косметичної сировини використовувати оливкову олію. Зазвичай її підігрівають на водяній бані і змочують в олії косметичну серветку. Потім цю серветку на 15—20 хв. кладуть на обличчя, а змивають залишки олії зі шкіри теплою водою.

 

ЦІННИК

Креми для обличчя (захисні, зволожуючі, живильні):

Вітчизняні — в середньому 30 грн.

Імпортні — від 50 до 500 грн.

Креми для рук (на основі гліцерину): 2,5 — 150 грн.

Візит до косметолога: від 50 грн.

 

КОМЕНТАРІ

Віталій Козловський, співак:

— Я багато чув про те, що взимку шкіра стає сухішою, більше подразнюється і тому варто було б її зволожувати. Знаю, що багато чоловіків такими речами й користуються, але я цьому особливо велику увагу не приділяю. Хоча це — індивідуальна справа. Є, наприклад, люди, які користуються косметичними засобами просто так (бо дуже сильно себе люблять), але хтось справді таки має проблеми зі шкірою, тому косметика йому необхідна. Але я завжди собі кажу так: «Чим менше ти «мудруватимеш» над шкірою, тим у кращому стані вона в тебе буде».

Катерина Бужинська, співачка:

— Безперечно, догляд за шкірою влітку і взимку має бути різний. Адже кожен крем має свої особливості. Навіть дорогий «літній» не буде справляти бажаного ефекту взимку.

Оскільки на вулиці буває досить холодно, не слід забувати про захисні та живильні креми. Також у холодну пору я б не радила наносити крем під повіки, адже шкіра там вразливіша. Натомість навіть у домашніх умовах застосовувати лімфодренажний масаж (різні кругові рухи тощо). Дуже тонізують шкіру примочки із зеленого чаю.

У мене вдома дуже багато різних зволожуючих косметичних засобів, спеціально приготовлених або куплених у магазинах. Інколи я й сама готую деякі маски, хоча й вважаю їх не надто ефективними (ту ж саму маску зі сметани).

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>